Ylva ger barnen hopp

Ylva Dalén började . som sjukgymnast, men sadlade om till uppfinnare för att hjälpa barn med grava nedsättningar att stärka skelettet genom hopp och lek. Assistans följde med till Lidingö för en titt på hennes senaste uppfinning.

En silverfärgad Volkswagen rullar ut från ett parkeringsgarage i ett industriområde i Hammarby Sjöstad, Stockholm. Det är uppfinnaren Ylva Dalén som lämnar sitt kontor på väg till Nils Gawells tillverkningsföretag EGA Service AB på Lidingö. Planen är att titta på några modifikationer som han gjort på hennes uppfinning Movego.

– Den handlar om att hoppa och ge barnen frihet, precis som min första uppfinning, Hoppolek, säger hon.

 

Det var år 2010 som Ylva Dalén fick utmärkelsen årets kvinnliga uppfinnare i Sverige efter att Hoppolek blivit lanserad. Där är en hoppmaskin som gör att barn själva kan snurra, vibrera och hoppa och ha roligt samtidigt som benstommen stimuleras.

– Det var en fantastisk utmärkelse, ett bevis på att människor trott på mig, säger hon.

 

Idén fick hon under sin karriär som sjukgymnast i samband med att hon läste en utbildning i specialpedagogik. Tankarna på nya hjälpmedel för barn började snurra 1994 när en pojke med grav cerebral pares bröt lårbenet när personalen satte på honom kläder. Frågan var om det gick att hitta något sätt som gjorde att barnen kunde stärka sitt skelett med hjälp av lek och rörelser utan att behöva stå stilla i ståskal. Två av barnen på den habilitering som hon arbetade på blev upprinnelsen till uppfinnandet.

 

– Jag bad dem välja aktiviteter själva och de valde alltid att hoppa. I början hoppade jag med dem, men när jag fyllde 50 orkade jag inte längre. Jag frågade om jag skulle göra en maskin så att de kunde hoppa själva och deras reaktion var som att de gav mig det i uppdrag, säger hon.

 

Ylva Dalén ringde upp ett hjälpmedelsföretag för att se om de kunde göra en maskin med knappar där barnen själva kunde bestämma hur de ville snurra och hoppa.

– Då svarade de att säg inte mer nu för du har kommit på en uppfinning. Du ska prata med en innovationsrådgivare.

 

Ylva Dalén följde rådet och år 2001 fick hon Stockholm stads uppfinnarstipendium på 70 000 kronor. Hon sade upp sig och började med projektet på heltid. Men arbetet skulle visa sig kräva både mer tid, många miljoner i finansiering och kunskap. Hon började doktorera vid Karolinska Institutet för att lära sig mer om skelettet hos barn med grava nedsättningar för att se hur det påverkas av rörelse och vibrationer.

– Vi kunde inte finna något samband mellan hur lång tid barnen stod i ståskal och bentäthet. Därför ville jag göra hoppmaskinen så att belastningen på skelettet översteg det man får av att bara stå, säger hon.

 

Med hjälp av KTH, Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm lyckades hon få fram en första prototyp. År 2010 var sedan hoppmaskinen färdigutvecklad och godkänd som medicintekniskt hjälpmedel.

–­ Bara att få den CE-märkt tog två år. Nu finns 26 stycken färdiga Hoppolek, varav 23 i Sverige. Hittills har jag bara haft nöjda kunder, säger hon.

IMG_9870

Ylva Dalén stannar sin bil i villaområdet Brevik på Lidingö. Det är här som Nils Gawell har sin verkstad, konstruktören bakom både den nuvarande modellen av Hoppolek och den nya uppfinningen Movego som snart ska lanseras. När Ylva Dalén kommer denna gång har Nils Gawell gjort två modifikationer efter resultatet från slutbesiktningen.

– Har du hunnit bli klar ännu, frågar Ylva Dalén när hon kliver in genom dörren.

– Ja då, det är bara att hoppa upp på den, säger Nils Gawell.

 

Uppfinningen består av en röd ställning med en fjäderupphängd cykelsadel och ryggstöd. Tanken är att barnet ska hoppa av egen kraft och ta sig fram med hjulen.

– Det finns inget som tar emot framför, vilket gör att de kan gå fram och exempelvis riva ut böcker i bokhyllan precis så som små barn gör. De bestämmer själva vart de ska, säger hon.

 

Ylva Dalén fick patentet redan år 2003, men hade inte råd att behålla det. Men efter medel från bland annat Jimmy Dahlstens fond och Hjälpmedelsinstitutet är den nu verklighet.

 

En av de starkaste drivkrafterna bakom Ylva Daléns engagemang som uppfinnare är en stor kärlek till barn.

– De är de roligaste små figurerna som finns. Jag tror inte det finns barn med särskilda behov, utan alla har samma behov. Jag utgår från det och gör tekniska lösningar som gör att deras behov kan bli tillgodosedda, säger hon.

 

Men drivkraften sitter djupare än så. Som barn hade hon en gravt skadad syster som blev institutionaliserad när Ylva Dalén bara var två år gammal.

– Det var så man gjorde förr och någonstans känner jag lite revansch för det. Jag blir förbannad av sådant för självklart ska även de barnen ha kul. De måste tas på allvar och ses som barn, inte bara som konsumenter av medicin och injektioner, säger hon.

 

Som uppfinnare har Ylva Dalén fått ge sig in i en lång rad områden som hon inte kände till tidigare, allt från affärsekonomi och bolagsstyrning till produktmärkning och teknisk terminologi.

 

Tidigare kunde både hon och andra uppfinnare få stöd i sitt arbete av Hjälpmedelsinstitutet, en möjlighet som försvann i våras när verksamheten togs över av Myndigheten för delaktighet.

– Väldigt tråkigt, det är en solklar begränsning. Hjälpmedelsinstitutet kunde utan större kostnader hjälpa till med att testa ens produkter för att få dem säkra för vården. Nu måste uppfinnarna själva hitta och betala privata företag.

 

Ylva Dalén har aldrig haft något syfte att tjäna pengar på sina uppfinningar. Ibland har hon kunnat ta ut lön från verksamheten, ibland inte. Men nu när Movego snart är klar börjar den ekonomiska verkligheten komma i kapp. Det är marknaden som bestämmer om det blir en framgångsrik innovation eller inte.

– Väldigt nervöst. Det handlar ju om att vinna eller försvinna, säger Ylva Dalén.

 
TEXT OCH FOTO: Christopher Kullenberg Rothvall
 

FAKTA: Ylva Dalén

 • Bor: I Nacka utanför Stockholm.
 • Född: 1950 i Sundvall. Bodde som barn i Olofsfors bruk i Ångermanland. Flyttade till Lidingö som elvaåring.
 • Gör: Uppfinnare inom hjälpmedel för barn. Är VD på bolaget Jump and Joy AB.
 • Utbildning: Sjukgymnast med specialpedagogisk vidareutbildning.
 • Familj: Make och tre barn.
 • Finansieringspartners: Bland annat ALMI, Promobilia, NHR, Agne Johanssons minnesfond och Kultur i Vården.

Milstolpar i karriären

 • 1972 Klar sjukgymnast och börjar arbeta på Stretered utanför Göteborg.
 • 1990 Började på barnhabiliteringen i Stockholm. Läser specialpedagogik vid Idrottshögskolan.
 • 2001 Kommer på uppfinningen Hoppolek. Får Stockholms stads uppfinnarstipendium.
 • 2002 Påbörjar egen forskning på Karolinska Institutet.
 • 2004 Nils Gawell, uppfinnare och konstruktör, kopplas in för att bygga Hoppolek.
 • 2010 Utses till Årets kvinnliga uppfinnare. Hoppolek blir CE-märkt. Säljer den första till Heldagsskolan Rullen i Solna.
 • 2011 Vann guldmedalj i en uppfinnartävling i Taiwan med Hoppolek. Tog även sin licentiatexamen.