Årets assistent är utsedd!

Den som kammade . hem utmärkelsen 2015 heter Andreas Höglund. Han bor och arbetar Vänersborg. Assistans träffar honom hemma hos brukaren Nils Hellman.
– Han är en bra assistent, sammanfattar Nils Hellman belåtet.

Det är ingen tvekan om att Nils och Andreas trivs bra ihop . De skrattar och skojar som vilka goda vänner som helst, men Andreas finns alltid där, nästan omärkligt, och stöttar och hjälper till där det behövs. Det är säkert ingen nackdel att de är ungefär jämngamla – Nils är 27 och Andreas 26.

 

Nils mamma, Anja Hellman, som nominerade Andreas ger entusiastiskt massor av exempel på allt det som gör att det fungerar så bra mellan Nils och Andreas. Bland annat har Andreas läst på ordentligt om Nils olika diagnoser och även om hans speciella intressen.

 

– Nils vill gärna gå sina egna vägar och få ägna sig åt sina egna intressen, säger hon. Med Andreas lever Nils ett vanligt liv.

 

Några förmiddagar i veckan jobbar Nils på Lyckan, en second-hand affär. Där jobbar han med varumottagning. Andreas är med och stöttar i bakgrunden.

– Det är väldigt roligt, berättar Nils.

 

Efter jobbet, om Nils inte är för trött, åker de gärna till en antikaffär eftersom Nils har ett brinnande intresse för kinesiska vaser och tallrikar. Ibland är de ute och fiskar på Vänern. De delar gärna med sig av några fiskehistorier, till exempel om den där gäddan som var så stor att den alldeles nya fiskelinan gick av.

 

När Nils kör sin moppe, en minicrosser, får Andreas springa vid sidan om. Nils gillar att testa hur fort han kan få den att gå, men dementerar bestämt att han det handlar om att testa hur fort Andreas kan springa. Ibland går de och bowlar. Och de ser också mycket film, som är ett annat av Nils passionerade intressen. Det har även blivit ett par utlandsresor, till exempel till Milano för att titta på fotboll.

 

Andreas, som arbetar heltid som assistent, har jobbat med Nils i drygt fem år. Han sökte sig till yrket eftersom han ville jobba med människor även om han egentligen är utbildad elektriker.

 

– Det är ett roligt jobb där man har massor av frihet. Man får bestämma, tillsammans med sin brukare, hur man ska lägga upp tiden, säger Andreas.

– Vi träffar mycket folk. Vi är ju kända över hela stan, skojar han med Nils.

 

Nackdelen, menar han, kan vara arbetstiderna, att det blir en del kvällar och helger. Men eftersom hans tjej har liknande tider, är det inte något stort problem, tycker Andreas. Han är själv överraskad och glad över att bli utsedd till Årets Assistent och tycker inte att han har så många råd till andra, mer än att det är viktigt att vara väldigt social och bra på att lyssna på andra.

 

Nils Hellberg förklarar på sitt kortfattade vis varför Andreas är bäst:

– Han är en bra assistent. Jag känner mig trygg med honom.

 

TEXT: Petra Hansson
FOTO: Anna Sigvardsson