Och vinnaren är…

Juryn har sagt sitt: utmärkelsen Årets Assistent 2012 tilldelas Anne-Lie Gårdh, personlig assistent till Ingrid Dahlquist i Linköping. Vi åkte dit för att överraska vinnaren.

Intet ont anande sitter Anne-Lie Gårdh i köket hos Inger Dahlquist när Assistans kommer på besök. När hon får veta att hon blivit utsedd till Årets Assistent 2012 spricker hon upp i ett stort leende och säger att hon nog måste sätta sig ner en stund.

– Jag visste ju att jag fanns bland finalisterna, så jag kände mig redan som en vinnare. Men det här…det är fantastiskt – och lite svårt att ta in, säger hon.

 

Anne-Lie Gårdh har varit personlig assistent hos Inger Dahlquist i snart 13 år. En ovanligt lång tid, i en bransch där genomströmningen av personal är stor och många inte stannar så länge i yrket. Det är också något som juryn till Årets Assistens valde att ta fasta på i sin motivering, och något som Inger Dahlquist säger är unikt bland hennes assistenter.

– Jag har avverkat några stycken, men det är bara Anne-Lie som varit här så länge. Vi har ett väldigt bra samarbete, säger Inger, som också var den som skickade in nomineringen.

 

Anne-Lie säger att det är lite svårt att direkt sätta ord på vad en sådan utmärkelse betyder, men konstaterar att hon känner sig rörd och stolt.

– Yrket har ju tyvärr en lite negativ klang för många, och då blir det ju ännu roliga att få den här typen av uppskattning.

 

Vad är det då som gör en bra assistent? Vi låter Inger svara:

– Lyhördhet, förståelse för sin roll och uppgift, och egna initiativ är viktigt. Men framförallt så uppskattar jag när den tysta kommunikationen fungerar. Jag kan bara titta på Anne-Lie så förstår hon vad jag vill. Det har att göra med att hon varit här så länge och att personkemin stämmer så bra.

 

Anne-Lie berättar om första gången hon träffade Inger. Hon hade då flera tuffa år bakom sig och kämpade för att komma tillbaka från sorger och motgångar.

– I mitten av 1990-talet förlorade jag en son, och kort därefter blev jag av med jobbet. Så jag hade några väldigt jobbiga år. Det var min dotter som 2000, i samband med att hon själv skulle resa till Norge för att arbeta, kom och sa till mig att hon hittat ett jobb åt mig, att intervjun redan var förberedd och att jag bara skulle åka dit. Det var då jag träffade Ingrid första gången.

 

De tittar på varandra och ler. Den där tysta kommunikationen igen. Och så förklarar Anne-Lie att det var något som stämde direkt i personkemi och att hon kände sig glad och upprymd efter första mötet. Ingrid fyller i:

– Man kan lära sig att jobba tillsammans, men ska det bli riktigt bra så måste det stämma direkt vid första mötet. Det gjorde det med Anne-Lie. Hon var på intervju på torsdagen och började jobba på måndagen.

 

På den vägen är det. Anne-Lie säger att hon har hittat en ny mening med livet genom sitt jobb för Inger, och att det har betytt mycket för henne själv att få möjlighet att hjälpa till.

– När jag ser tillbaka så inser jag att det har varit en viktig del i bearbetningen av min egen sorg efter att jag förlorade min son. Jag har hittat ett arbete där min omvårdnad behövs och där jag dessutom får umgås med en person jag tycker väldigt mycket om, säger hon och sneglar igen på Inger.

 

– För vi har ju väldigt roligt, eller hur?

Inger nickar instämmande.

– Ja, vi har ju flera gemensamma intressen, och vi är nog lite tokiga båda två. Det hjälper, säger hon – och de båda skrattar gott tillsammans.

 

Andreas Karlsson

 

FAKTA/Juryns motivering

2012 års utnämning Årets Assistent har tilldelats Anne-Lie Gårdh. För att hon med stort kunnande och fingertoppskänsla utför sitt arbete som personlig assistent till Inger Dahlquist. Anne-Lie Gårdh har under många år varit en viktig komponent i Ingers liv, och hon utför sitt arbete med lyhördhet, respekt, integritet och ett långsiktigt engagemang som är både berömvärt och ett mycket gott föredöme, såväl för personliga assistenter och för oss alla som medmänniskor.