Med musiken som grund

Grunden Band . är inte som vilket band som helst. Förutom att de vunnit flera musiktävlingar under de senaste åren så är de en del av ett unikt socialt företag. Grunden Media är bolaget som tagit konceptet med daglig verksamhet till en helt ny nivå.

Trummor, förstärkare, gitarrer och så en högteknologisk inspelningsstudio . I musikrummet hos Grunden Media i Västra Göteborg finns allt en musiknörd bara kan drömma om. Och det är här som det fem medlemmar starka bandet Grunden Band har sin replokal.

 

Under ett av bandets pass i lokalen greppar Stanley Diestro Esporas micken och river av den egna låten Slottsskogen vi älskar dig, en hit som bandet vann delfinalen med i musiktävlingen Musikschlaget i våras. Nu väntar en riksfinal uppe i Sundvall till hösten.

 

– Det ska bli fantastiskt skoj, säger Stanley Diestro Esporas.

IMG_5708 kopia 2Samarbete är nyckeln

Grunden Band är en del av Grunden Media som själva kallar sig för ett socialt företag. Det drivs som en daglig verksamhet enligt LSS för människor med intellektuella funktionsnedsättningar. Men det som skiljer Grunden Media från andra dagliga verksamheter är ett helt annat synsätt både på människan, dess förmågor och på verksamhetens uppgift. Målet är att skapa meningsfulla och utvecklande uppgifter i en arbetsmiljö med trivsel och gemenskap.

 

– Vi försöker ta vara på den vilja som finns och göra något bra med den i ett sammanhang som gör att de här personerna kan göra något tillsammans, säger Ewa Lundberg som är ansvarig för de nio handledarna som jobbar på Grunden Media.

 

IMG_5684 kopia 2Grunden Media är indelat i fyra olika avdelningar, musikgruppen som skriver och producerar musik där Grunden Band är en del, ord- och bildredaktionen som producerar texter och bilder, film- och animationsgruppen som gör filmer och musikvideor samt eventgruppen som samordnar och ger konstnärlig ledning åt produktionerna.

 

– Vi försöker hela tiden att få de här grupperna att samverka när vi ska göra olika saker, exempelvis när vi gör musikvideos. Där behövs det allt från text och bild till musik och scenografi, säger Ewa Lundberg.

Startades som studiecirkel

Det var under 1997 som Grunden Media såg dagens ljus, det efter ett projekt som startades inom Studieförbundet Vuxenskolan några år tidigare. Men det första initiativet togs redan 1981 då det bildades en närradiogrupp med deltagare från nio olika dagliga verksamheter i Göteborg. Under 1997 fick gruppen stöd från Allmänna arvsfonden för ett treårigt projekt som syftade till att dra igång en informationscentral med lättförståelig information genom att göra tidningar, sända radio och göra tv.

 

– Sedan dess har Grunden Media vuxit ordentligt och har blivit en del av föreningen Grunden Göteborg, säger Ewa Lundberg.

 

IMG_5760 kopia 2Det som de flesta antagligen är bekanta med när de hör namnet Grunden är fotbollsföreningen Grunden Bois, ett lag som fått mycket medial uppmärksamhet bland annat genom en dokumentärfilm som SVT visade första gången under 2002. Och även om Grunden Bois numera är en egen förening, så har även de sitt ursprung därifrån. Det är en rörelse som syftar till att motverka bland annat diskriminering och utanförskap för personer med intellektuella funktionsnedsättningar.

 

– Vi jobbar efter samma visioner som hela Grunden-rörelsen, säger Ewa Lundberg.

 

Under hela sommaren och hösten har Grunden Band en lång rad med spelningar inbokade. En del är privata tillställningar, andra är på olika typer av musikarrangemang medan vissa mer är av den spontana typen.

 

– Vi tänkte ställa oss på Järntorget här i stan en dag, men det blev inte så just då eftersom en i bandet var sjuk. Men det blir fler gånger och eftersom det här gänget är så supermusikaliska är det inga problem att göra en sådan grej. Det är bara att säga en låttitel så spelar och sjunger de, säger Anette Lennartsson som är en av handledarna inom musikgruppen.

 

För att få spelningar, det är inga problem för bandet.

– Det är som det brukar vara inom musiken, har man väl fått en spelning så leder det ofta till en annan, säger hon.

Ett arbete att gå till

En annan som stormtrivs hos Grunden Media är Elisabeth ”Bettan” Stenrosen, sångerska i Grunden Band. Hon har varit med i gänget sedan 2008.

 

– Det är jätteroligt och härligt. Man känner sig väldigt tacksam för att man får ha detta jobb som man har, säger hon.

 

Just att de som har en plats hos Grunden Media är där och jobbar och inget annat menar Ewa Lundberg är en viktig perspektivmarkör.

– Det visar att det här inte är någon fritidsgård eller liknande. Vi kallar det för arbete även om vi självklart hela tiden går efter var och ens individuella förutsättningar och dagsform säger hon.

 

För Elisabeth ”Bettan” Stenrosen är det en av förklaringarna till att hon trivs så bra.

– Jag känner inte att det här är någon daglig verksamhet, utan detta är mitt arbete som jag går till varje dag. Det känns fantastiskt, säger hon.

 

För många av personerna som kommer till Grunden Media är även den sociala biten otroligt central.

– För många är det deras enda sociala kontakt och enda chans att få träffa folk och umgås, helt enkelt att få träna på olika sociala sammanhang och det är jätteviktigt, säger Ewa Lundberg.

 

För Elisabeth ”Bettan” Stenrosen har Grunden Media betytt massor socialt.

– Jag träffar personerna här nästan varje dag så det känns som att vi är en familj. Vi tar hand om varandra väldigt väl och vi är jäkligt duktiga på att samarbeta. Här har man fått vänner för livet, säger hon.

 
Text: Christopher Kullenberg Rothvall

 

FAKTA: Grunden Band

  • Stanley Diestro Esporas, sång och gitarr
  • Kjell Borgwall, sång och gitarr
  • Peter Jarlsmark, leadgitarrist
  • Robert Borgwall, synth
  • Elisabet Stenrosen, sång