Ny utbildning ska utbilda funktionsnedsatta till funktionärer inom idrott

I tisdags startade . en ny utbildning där funktionsnedsatta utbildas till funktionärer inom olika idrotter. Projekt har startats av volleybollklubben Göteborg United och finansieras av Allmänna Arvsfonden.

9volleyboll3 kopia

– Det finns ett stort behov av funktionärer inom Idrottssverige, samtidigt finns ett önskan hos funktionsnedsatta att få vara med i det vanliga samhället och delta, säger Marica Hall, projektledare för utbildningarna och själv rullstolsburen.

 

Femton personer med olika funktionsnedsättningar är första kullen som nu har startat Funktionärsutbildning Resurs nya utbildning. Kursen är på elva veckor, med ett lektionstillfälle i veckan.

I kursen ingår bland annat föreningskunskap, protokollförande, speakerkunskap och personlig utveckling. Efter avslutad utbildning får varje deltagare ett intyg.

 

– Ofta möter personer med funktionshinder rädsla och okunnighet i arbetslivet, som innebär att de har svårt at få betydelsefulla jobb. Därför är det viktigt att kunna lägga till den här kursen i sitt CV, säger Marica.

 

Det är också vanligt att många funktionsnedsatta personer sitter hemma på sin fritid och bara umgås med andra i samma livssituation.

– En viktig del i utbildningen är att hjälpa funktionsnedsatta att våga ta kontakt och våga visa sig och bli en del av det vanliga samhället.

 

Marica har rest Sverige runt med sin idrottande bror och tittat på otaliga matcher. 2014 fick hon frågan om hon ville bli lagledare för herrlaget och tackade ja.

– Jag kallar till möten, bokar resor, tar fram spelarlistor, fixar protokoll och bidrar med lite allmän ordning och reda.

 

Knuten till projektet är också Bengt Gustafsson, Sveriges genom tiderna bästa volleybollspelare, med 233 landskamper, nio år som proffs och EM, VM och OS-meriter i bagaget.

 

– Det här är ett fantastiskt projekt och det vore väldigt roligt om vi kan bidra till att fler funktionsnedsatta kan komma ut i samhället och hitta en mer meningsfull vardag, samtidigt som vi får fler funktionärer till sporten, säger Bengt.

 

Utöver sin roll i utbildningen är han också tränare för Göteborg United som är initiativtagare till projektet.

– Vi hade ett mellanår förra året, men i år är målet att gå upp i elitserien. Våra matcher kommer att erbjuda praktik för kursdeltagarna.

 
Källa: NyResurs