Förslaget: Slå ihop OS och Paralympics

Simmerskan Maja Reichard är ett av Sveriges största guldhopp under Paralympics i Rio de Janeiro som började under onsdagen den 7 september och som pågår under elva dagar. Arkivfoto.

Paralympics drog igång . i Rio de Janeiro den 7 september, som en andra olympisk våg bakom nyss avslutade sommar-OS. Intresset för arrangemanget  är rekordstort globalt med allt fler länder som sänder live. Men samtidigt höjs röster om att OS och Paralympics bör slås ihop.

Det är bland annat Natalie Eriksson Ahlgren från Unga rörelsehindrade som i en debattartikel i . Metro menar att det är onödigt och exkluderande att OS och Paralympics är två olika arrangemang. Hon menar att det istället borde slås ihop.

 

– Sport är sport, oavsett hur kropparna fungerar. Det handlar om rättvisa. Att vi med exempelvis rullstol skulle spela i samma handbollsmatch är fysiskt omöjligt. Men att vi ska skiljas åt i två olika event är onödigt och exkluderande, skriver hon.

Hennes poäng är att de båda arrangemangen handlar om exakt samma sak; sport.

 

– Det är en sportfest som förenar länder. Att slå ihop de två evenemangen skulle bidra till att klyftan mellan oss med funktionsnedsättningar och de utan skulle minskas. Det skulle visa att alla oavsett kön, sexuell läggning, hudfärg, kultur och funktionsförmåga är exakt lika mycket värda och att alla är människor, skriver hon.

Rekordstort intresse

Dessutom anser hon att det är fel att Paralympics långt ifrån får lika stor uppmärksamhet som OS. Medan OS sänds under 2 000 timmar i tolv svenska kanaler får Paralympics totalt 250 timmar. Dock är intresset för Paralympics bra mycket större nu jämfört med för fyra år sedan då det arrangerades i London, vilket Dagens-Nyheter rapporterar om. Fyra miljarder människor kommer att kunna följa spelen via tv-sändningar, radio eller online. Det handlar om ett digitalt genombrott för parasporten. Totalt 154 nationer kommer att sända live enligt den internationella paralympiska kommittén (IPC). I London för fyra år sedan var den siffran 115 nationer.

Stor svensk trupp

Totalt består den svenska truppen av 54 idrottade, fem färre jämfört med London för fyra år sedan då 59 stycken deltog. Trots det har Hans Säfström, sportchef för Svenska parasportförbundet, sagt till bland annat Göteborgs-Posten att han tror på fler svenska medaljer än i London.

 

– Vi har stora möjligheter att försvara det vi gjorde i London med tolv medaljer. Vi har minst lika många individuella medaljchanser den här gången. Det ska kunna gå vägen och kanske till och med bli lite bättre, säger han.

 

Text: Christopher Kullenberg Rothvall