Glada Hudik reser staty över Bosse Östlin

Bosse Östlin. Foto: Per Trané

Under sommaren 2015 . avled Glada Hudik-teaterns skådespelare Bosse Östlin i en stroke, 63 år gammal. Nu ska teatern resa en unik staty över honom i Hudiksvall.
– Det blir, så vitt vi vet, den första statyn av en utvecklingsstörd person i Sverige, säger verksamhetsledare Pär Johansson.

Bosse Östlin var en del av Glada Hudik-teatern från starten 1996 . Många människor har nåtts av hans värme och kramar och när beskedet om hans bortgång kom delades det ut till över 3,2 miljoner personer inom ett dygn på Facebook.

 

– Det är svårt att tänka sig att en utvecklingsstörd person hade hyllats så för 30 år sedan. Vi har kommit en bit i Sverige, med andra ord, säger Pär Johansson, teaterns verksamhetsledare i ett pressmeddelande.

 

Statyn, som är i naturlig storlek, kommer att placeras på gågatan i Hudiksvall och ska avtäckas den 27 november. Den kommer att hållas uppvärmd året runt för att ge alla chansen att krama Bosse och sprida hans budskap vidare.

 

I samband med avtäckningen av Bosses staty uppmanar Glada Hudik-teatern svenska folket till en manifestation för kärlek, ett kramkalas i Bosses ära under hashtaggen #slutaaldrigkramas.

 

– Med allt som händer i världen och den ständiga oro som vi matas med vill vi bidra med en glimt av kärlek. Vi behöver ta kampen om allas lika värde på allvar och inse att integration inte handlar om att alla ska bli lika. Det handlar om att vi ska lära oss att acceptera, och även uppskatta, att vi är olika. Låt 27 november bli dagen då vi kärleksbombar sociala medier med kramar, säger Pär Johansson.