De visar vägen till jobben

Maria Mannerholm VD Micasa blev vinnare av Visa vägen-priset i kategorin Årets arbetsgivare och Kristofer Sandström som Årets eldsjäl. Foto: Rickard Kilström.

I förra veckan . delades årets Visa vägen-pris ut till årets arbetsgivare och årets eldsjäl i Stockholm. Micasa Fastigheter tog hem priset som årets arbetsgivare och Kristofer Sandström från Gröna Lund priset som årets eldsjäl.

Visa vägen-priset har delats ut av Samhall sedan 2008 och har som syfte att uppmärksamma de som går i bräschen för personer med funktionsnedsättning och bryter den utanförskap som finns på arbetsmarknaden i dag. En som brunnit för just den frågan är Kristofer Sandström som är chef över artistservice på Gröna Lund i Stockholm. Han har varit med om att driva flera projekt med syfte att öka mångfalden bland personalen. För honom betyder utmärkelsen väldigt mycket.

 

– Det är jätteskoj, vi jobbar väldigt brett med mångfald här och anställer både nyanlända och personer med funktionsnedsättningar under varje säsong. Min förhoppning är att jag ska kunna sprida en energi om att man ska tro på människor, oavsett om de har funktionsnedsättning eller var de än kommer ifrån, säger han.

Började för sex år sedan

Kristofer Sandström har bland annat drivit flera projekt tillsammans med Arbetsförmedlingen för att anställa personer med funktionsnedsättningar, ett arbete som egentligen började redan 2010.

 

– Då var projektet riktat mot att anställa äldre medarbetare, men efter det blev det även personer med funktionsnedsättningar. Det blir en väldigt härlig gemenskap av mångfald och det tror jag behövs på många arbetsplatser. Det är dessutom viktigare än någonsin just nu att arbetsgivare tar det ansvaret och börjar förstå att det finns väldigt många resurser som bara står och väntar på att gå in och leverera, säger han.

Jobbar hela tiden med fördomar

Ett av de största problemen när det kommer till att ordna arbeten för personer med funktionsnedsättningar är att så många arbetsgivare fortfarande har starka fördomar som sätter stopp.

 

– Det är något man verkligen måste jobba med, även jag själv. Jag är med och tar beslut om vilka vi ska anställa och då får man verkligen jobba med sina fördomar, säger Kristofer Sandström .

Men samtidigt menar han också att en arbetsgivare inte får bli för snäll.

 

– Man måste våga ställa krav och förtydliga vad det innebär att jobba i mitt fall på Gröna Lund. Visst tar det mycket tid och coachning och det krävs ett stort engagemang, men det är ju något som gynnar hela samhället. Ju fler som jobbar, desto bättre är det, säger Kristofer Sandström.

 

Text: Christopher Kullenberg Rothvall