De fick priser under historiska galan

Simmaren Karl Forsman. Foto: KARL NILSSON

Under lördagen den . 4 februari 2017 skrevs ny svensk idrottshistoria, det när den första galan någonsin för idrottare med funktionsnedsättningar hölls. Totalt delades sju priser ut för prestationer under 2016.

Det var i lördags på Scandic Continental i Stockholm som den första svenska parasportgalan någonsin arrangerades av Parasportförbundet. Två simmare tog inte helt oväntat hem priserna som årets kvinnliga respektive manliga parasportidrottare. Maja Reichard vann priset som årets kvinnliga idrottare efter att ha tagit medalj i fyra olika simsätt under Paralympics i Rio tidigare i höstas. Dessutom tog hon två guld och två silver på EM tidigare under säsongen. Årets manlige idrottare blev simmaren Karl Forsman som tog hem Sveriges enda guld under Paralympics 2016.

 

Årets lag blev silvermedaljörerna i bordtennis, Emil Andersson och Linus Karlsson. Ryttaren Louise Etzner Jakobsson utsågs till årets nykomling efter sina två bronsmedaljer i Paralympics.

 

Ett av priserna går till någon idrottare med intellektuell funktionsnedsättning, vilket i år också gick till en simmare genom Sanna Marjeta som trots att hon bara är 15 år gammal redan har vunnit tre guldmedaljer under förra årets Special Olympics Games i Göteborg.

 

– Jag är jättetacksam att jag blev inbjuden och nominerad. Jag tycker att det är jättekul att bara få vara med på galan, säger hon till Sveriges Radios Klartext.

 

Vad säger du om ditt år som simmare nu då?

– Jag har tagit guld och det har varit ett jätteroligt år.

 

FAKTA: Alla vinnare under parasportgalan:

  • Årets ledare: Pernilla Svensson (hon är ledare för dem som tävlar i skytte)
  • Årets förebild: Stefan Jansson (spelar rugby i rullstol)
  • Årets lag: Emil Andersson & Linus Karlsson (bordtennis)
  • Årets nykomling: Louise Etzner Jakobsson (rider dressyr, där hästen ska gå på ett vackert sätt)
  • Årets kvinnliga: Maja Reichard (simning)
  • Årets manliga: Karl Forsman (simning)
  • Årets prestation inom Special Olympics: Sanna Marjeta (simning)