Leva tipsar om poddar

Andelen som lyssnar . på poddradio fortsätter att öka explosionsartat. Bara under det senare året har 50 procent fler hittat till webbradioformatet. Det gör att det ständigt startas nya poddar inom alla möjliga intresseområden. Tidningen Leva tipsar om några inom funktionshinderområdet.

En poddradio är ungefär som en blandning mellan vanlig radio och en blogg . Den relativa enkelheten där allt som krävs är en dator och en mikrofon gör att i princip vem som helst kan kan göra hemproducerad radio och nå ut över hela världen. För många har det blivit det givna sättet att både sprida och skapa information inom det egna intresseområdet. Och funktionshinderområdet är inget undantag.

Intervjupodden Timglaset

Det finns en mängd poddar som tar upp frågor som rör personer med funktionsnedsättningar på ett eller annat sätt. En av de absolut största är podden Timglaset som drivs av journalisten och författaren Yasmin Nilson och filmklipparen Max Arehn. Båda lever med ryggmärgsskador sen många år tillbaka och tanken med deras podd är att öka kunskapen och förståelsen kring hur det är att leva med en funktionsnedsättning. De startade podden under 2014 och har sedan dess publicerat 50 timslånga intervjuer som hittills haft hundratusentals nedladdningar med allt från idrottspersonligheter till engagerade människor inom funkisrörelsen, alla med sin livshistoria. Den röda tråden i podden är att de intervjuar andra människor med funktionsnedsättningar.

Nystartad podd från Stockholm

En annan stor svensk podd är Funka olika – om funktionsnedsättningar och habilitering, en podd som är betydligt yngre än Timglaset. Funka olika drogs igång i september förra året, men har redan blivit nedladdad tusentals gånger. Den görs av enheten Habilitering & Hälsa i Stockholms läns landsting och tar upp olika teman som rör funktionsnedsättningar och då med fokus på allt från diagnoser och behandlingar till kommunikation och hälsa.

Hedenmarks föräldrapodd

En annan stor podd som funnits sedan i maj 2015 är Hedenmark Hallgren Podcast. Det är en poddradio som görs av entreprenören Veronica Hedenmark och Anna Hallgren där de pratar om hur det är att vara förälder med funktionshinder och ha personlig assistans. Veronica Hedenmark är nybliven mamma och Anna Hallgren är mamma till en sexårig dotter. I podden utbyter de erfarenheter från livet, berättar om hur det är att vara föräldrar och om samhällets föreställningar kring hur det skall vara att vara förälder med funktionshinder och ha personlig assistans.

 

Ytterligare ett tips på en podd är Nyfiken Brun som görs av Iki Gonzalez Magnusson och Malin Holgersson. Förutom att handla om den svenska klubbvärlden, hiphop, kultur och rasism så handlar den ofta om funkisfrågor.

Brittisk utblick

Tittar man utanför Sveriges gränser finns en hel uppsjö med intressanta podcasts. Ett exempel är den brittiska podden The disabilitymatch podcast som lyfter frågor och perspektiv kring hur det är att leva med en funktionsnedsättning, ofta med utgångspunkt i det sociala samspelet med andra människor. Podden leds av David Miller som också driver sajten disabilitymatch.co.uk. I varje avsnitt får lyssnarna möta experter på olika områden från hela världen.

 

De flesta poddarna kommer med ett nytt avsnitt minst en gång i månaden, många betydligt oftare än så. Men bara för att en podcast verkar vara livlös och inte ha blivit uppdaterad på länge behöver den inte vara ointressant för det. Det bästa för att hitta gamla och nu döda poddar är att söka på Itunes där de flesta avsnitten samlas, eller helt enkelt genom att googla.

 

Text: Christopher Kullenberg Rothvall