RUT inom motorsport en storsuccé

Varannan vecka bjuder Krokums MK in till motorträffar för personer med funktionsnedsättningar. Foto: Privat

Intresset för motorsport . blomstrar just nu i mellersta Norrland. Eldsjälar från en motorklubb i Krokom har fått ordentlig fart på en satsning på motorträffar för personer med funktionsnedsättningar. Nu ringer engagerade från hela Sverige till klubben för att kopiera konceptet.

Det var för fem år sedan som satsningen drogs igång genom ett samarbete mellan Östersunds kommun och Krokoms Motorklubb. En gång per år bjöd klubben in personer med funktionsnedsättningar till en motorbana där det arrangerades åkturer med rallybilar, bjöds på umgänge med klubbens medlemmar och prat om motorsport.

 

– Första året kom 20 personer, sedan blev det bara mer och mer. Inför ett årsmöte bestämde vi i klubben att det var dags att starta en egen sektion i föreningen för att göra motorsporten mer tillgänglig, säger Johacim Hestner som är ordförande i klubben.

Träffas varannan vecka

Sektionen fick namnet RUT, vilket står för rehabilitering, utveckling och tillgänglighet och görs i samarbete med Östersunds kommuns LSS-verksamhet. Och sedan april förra året bjuder klubben in motorintresserade personer i alla åldrar med funktionsnedsättningar för att meka med bilar och motorer under träffar varannan vecka.

 

– Alla kan hålla på med motorsport på något sätt, det spelar ingen roll om man inte kan köra själv. Man kan vara med som funktionär. När vi hade rally-SM i vinterrally här i februari hade vi 14 funktionärer med från vår satsning, säger Johacim Hestner.

Växande intresse

Intresset för träffarna på motorklubben har ökat enormt på kort tid. Foto: Privat

Varje gång som det är träff kommer ett tjugotal personer. Minst. Projektet har en grupp på Facebook där närmare 150 personer är medlemmar. Och intresset växer för varje träff.

 

– Det  roliga är att det både är tjejer och killar som är med och skruvar på bilarna. Och deras föräldrar. Alla får plats, det finns tid och rum för alla, säger Johacim Hestner.

 

Satsningen har blivit så lyckad att de flesta motorklubbarna i Jämtlands län engagerat sig i det. Klubben får nu samtal från hela landet kring projektet.

 

– Vi har fått hjälp genom Bilsportförbundet och SISU Idrottsutbildarna för att utveckla det här och nu är vi totalt tre boendehandledare som jobbar med detta, säger Johacim Hestner.

 

Personer med kontaktytor

Alla de tre som jobbar med satsningen har bakgrund från arbete inom LSS, vilket gör att de har kontaktytor som de kan utnyttja för att locka fler intresserade.

 

– Det ökar hela tiden, det är fler och fler som kommer. Nu har vi även fått tillgång till en samlingslokal i centrala Östersund där vi satsar på virtuell motorsport med skärmar och dubbla rattar. Det är väldigt bra för de som annars tycker om att sitta hemma och spela, säger Johacim Hestner.

 

Det viktiga i hela satsningen menar Johacim Hestner är att skapa aktivitet för en grupp människor där utbudet inte alltid varit så välutvecklat.

 

– Det viktigaste är att sätta människan i fokus, vi är verktyget för de här ungdomarna för att de ska kunna göra vad de vill göra. RUT är också en väldigt bra väg in till föreningslivet i stort och annan sport, säger han.

 

Text: Christopher Kullenberg Rothvall