Föreläsningar i fokus på årets Leva & Fungera

På tisdag slås . portarna upp till årets upplaga av den tre dagar långa mässan Leva & Fungera på Svenska Mässan i Göteborg, i år med ett större fokus på föreläsare än någonsin tidigare.

Omkring 14 000 besökare väntas till Svenska mässan i veckan när Leva & Fungera återigen går av stapeln. Det är en mässa som arrangeras vartannat år sedan 1980 och som nu är Nordens största mötesplats för hjälpmedel och tillgänglighet. Mässan lockar både brukare, politiker, företag och myndigheter. Och intresset för årets mässa verkar vara stort.

 

– Vi har förhandsregistrering och kan därför få en aning om antalet besökare och i år är det ganska många fler som anmält sig. Vi ligger över de två senaste mässorna i alla fall, säger Maria Nilsson som är affärsansvarig för mässan.

Något färre utställare

Dock ser det ut som att mässan lockar en aning färre utställare jämfört med tidigare år, även om det är en marginell skillnad.

 

– Assistansbolagen är inte med i samma utsträckning som de brukar vara. Men det blir nog så när det är så stora diskussioner om LSS som det är just nu. Jag tror en del blivit lite räddhågsna i en tid med så mycket ifrågasättande från myndigheter, säger hon.

Fler föreläsare

En av de största nyheterna på årets mässa är att de satsat på en helt ny föreläsningsscen. Istället för två har man nu tre scener.

 

– Vi hade så många föreläsare som ville vara med i år så vi valde att utöka, säger Maria Nilsson.

 

Föreläsningar är ett senare inslag i mässans historia. När Maria Nilsson började jobba med mässan under 2000-talet fanns det bara med i blygsam skala genom ett speakers’ corner.

 

– Nu för tiden är vi samarbetspartners med Göteborgs stads sociala resursförvaltning som hjälper oss med att sätta ihop ett intressant program för den ena scenen med föreläsningar om aktuella ämnen. På den andra scenen sätter Bräcke Diakoni ihop programmet och på den nya är det vi själva som gör det, säger Maria Nilsson.

 

Totalt kommer ett femtiotal föreläsare till mässan som pågår mellan den 4 till 6 april.

 

Text: Christopher Kullenberg Rothvall