Bra drag under årets mässa

Under tre dagar . i första veckan i april samlades funktionshinderbranschen på Svenska mässan i Göteborg för årets upplaga av mässan Leva & Fungera. Mässan fick gott betyg av både besökare, föreläsare och utställare.

Under torsdagen avslutades årets upplaga av mässan Leva & Fungera i Göteborg, en mässa som arrangerats i Göteborg sedan 1980. Omkring 14 000 besökare besökte mässans utställare och lyssnade på de många föreläsarna. Årets mässa hade ett extra fokus på just föreläsningar där man byggt upp en extra scen och arrangerade föreläsningar på tre olika scener under de tre dagarna.

 

En som både besökte mässan och föreläste var politikern, elit- idrottaren och entreprenören David Lega som bland annat föreläste om samhällsnyttan med LSS-reformen under torsdagen med tanke på de stora diskussioner som varit kring neddragningar inom området under den senaste tiden.

 

– Det gick bra, jag tycker det var ganska många som kom och lyssnade. När jag pratade om hjälpmedel och teknik dagen innan kom ännu fler, då var det fullsatt, säger han.

 

David Lega tycker att mässan har en viktig roll att fylla.

 

– Dels socialt är det väldigt roligt att träffa människor som man träffat under hela sitt liv i olika roller, från det att jag själv hade sjukgymnastik till det att jag var elitidrottare. Men sedan är det också en viktig träffpunkt där man kan hitta lösningar och komma på vad som kan funka för en själv, säger han.

Besökare från hela landet

Inne på mässan strosade besökare runt från hela landet, bland annat Lena Käld som är ordförande i Parasport Värmland och kanslisten Jan Thorin. De åkte ner från Karlstad för att få en möjlighet att knyta nya kontakter.

 

– Det är ett kalasbra tillfälle att träffas på för oss, säger Lena Käld.

 

En av de med störst montrar på mässan var Bräcke diakoni som driver vårdcentraler, äldreboenden och rehabiliteringsverksamheter över hela landet. De var arrangörer till alla arrangemangen på Leva scen & bar där det bjöds på ett fullspäckat föreläsningsprogram under de tre dagarna.

 

– Det har gått jättebra,
det har varit välbesökt redan från första seminariet, vi tycker att det blivit jättelyckat, säger Sara Nordenfelt, marknadskoordinator på Bräcke diakoni.

 

Många av seminarierna involverade personer som själva deltar i deras dagliga verksamhet.

 

– De fick berätta vad den här formen av sysselsättning betyder för dem och det blev väldigt bra, säger Liselott Larsson som är verksamhetschef.

Svårt för hjälpmedelsbolagen

Årets mässa lockade omkring 200 utställare. En av dem var bolaget Mayday Aid från Kungsbacka som sysslar med hjälpmedel, framförallt för funktionshindrade barn och unga. För många företag brukar mässor vara en chans att kunna sälja och marknadsföra sina produkter, men riktigt så är det inte i hjälpmedelsbranschen på grund av de gällande upphandlingsreglerna.

 

– Därför är det svårt att säga vad en sådan här mässa ger egentligen eftersom allt i det här landet handlar om upphandlingskontrakt. Det är det som styr försäljningsvolymerna, säger Gery Milger som äger företaget.

 

Dock menar han ändå att mässan varit en stor chans för besökarna att kunna se de olika hjälpmedlen i verkligheten.

 

– Både brukare och sjukgymnaster har varit här och kunnat lära sig produkterna lite mer och även kunnat höra sig för om nyheter. Men säljer, det gör vi inget på en sådan här mässa, säger Gery Milger.

 

Text: Christopher Kullenberg Rothvall