Rullstol inget hinder för fågelskådning

Trots kyliga vindar . drar våren fram över vårt land och med den alla flyttfåglar, vilket betyder högsäsong för fågelskådarna. Men trots att det finns gott om anpassade skådarplatser i landet är det få personer med funktionsnedsättningar som ägnar sig åt hobbyn.

325 olika fågelarter . Det är så många fåglar som 48-årige Per Aspegren från Upplands Väsby hunnit med att kryssa hittills under sitt liv som fågelskådare. Det gör honom till den främsta fågelskådaren i rullstol i hela landet.

 

– Mig veterligen finns det ingen annan i rullstol som sett över 300 arter, säger han.

Började redan som barn

Per Aspegren har mer eller mindre vigt sitt liv åt fågelskådningen. Det började redan när han var barn efter att han ärvt sin farfars stora naturintresse. Och nu spenderar han nästan all ledig tid åt sin hobby, bland annat vid sjön Fysingen som ligger i Uppland några mil norr om Stockholm.

 

– Där brukar jag hålla ställningarna. Men ibland gör jag även en och annan avstickare ut i landet, exempelvis om det larmas ut om något intressant. Det längsta jag åkte för en fågel under förra året var till Örebro för att se småtrapp, en väldigt ovanlig art, säger han.

Rullstol inget hinder

Att han sitter i rullstol har aldrig varit någon hinder för honom att kunna utöva sitt intresse.

 

– Det är absolut inga problem, jag har aldrig sett några hinder överhuvud taget med det. Det handlar om att lägga fågelskådningen på sin egen nivå, man kan sitta i köksfönstret eller köra ut i skog och mark så som jag gör om man vill, säger han.

 

Allt fler naturområden blir tillgänglighetsanpassade med både handikapptoaletter, träspångar och grusvägar som kan användas för alla människor som har behov av hjul.

 

– Jag tycker att tillgängligheten blivit bättre och bättre och det är inte bara bra för oss i rullstol, även de som kör en barnvagn har nytta av det, säger han.

Stor okunskap hos många

Eftersom Per Aspegren är en så erfaren fågelskådare får han ofta förfrågningar om att hålla i olika typer av guidningar. Men nästan aldrig får han kontakt med andra personer i rullstol som känner sig sugna på att prova på fågelskådning. Han tror det beror på en stor okunskap hos många.

 

– Folk i rullstol vågar sig inte ut i naturen, de ser den som otillgänglig och försöker inte ens. Men så är det inte, det finns massor av ställen där man kan ta sig runt sjöar för att skåda även om man sitter i rullstol, säger han.

 

Tvärt om tycker han själv kunna se stora fördelar av att han just sitter i rullstol när det kommer till fågelskådning.

 

– Jag är inte så rörlig och sitter oftast still på samma ställe medan många andra springer runt och då missar man många arter, säger han.

 

Text: Christopher Kullenberg Rothvall