Hon är årets assistent!

Mikaela Jonsson, 29 år från Ålem utanför Kalmar, har blivit utsedd till Årets assistent 2016. Foto: Christopher Kullenberg Rothvall

Hon är som en . kameleont som knappt syns och hörs i familjen Karlssons hem, hon skickar självmant in avvikelserapporter när hon gjort fel och är sexårige Oskars händer oavsett om det gäller toalettbesök eller bus. Det är därför som assistenten Mikaela Jonsson från Ålem utanför Kalmar har vunnit Leva & Jobba med Assistans utmärkelse Årets assistent!

Familjen Karlssons son Oskar är sex år gammal och har en allvarlig muskelsjukdom som gör att han behöver ha personlig assistans dygnet runt. De bor på en hästgård i småländska Grimhult som ligger mellan Kalmar och Oskarshamn. Under de tre senaste åren har gården varit Mikaela Jonssons arbetsplans, en av Oskars fem assistenter.

 

– Hon är verkligen den perfekta assistenten. Hon jobbar precis så som vi tycker att en assistent ska jobba, helt utan att Oskar känner att han har en hök över sig som ser och hör allt, säger Jenny Karlsson, Oskars mamma och den som nominerade Mikaela Jonsson till priset.

 

Framförallt handlar det om en förmåga att vara lyhörd gentemot Oskar, men också en stor uppfinningsrikedom när det kommer till att försöka uppfylla en sexårings alla önskemål.

 

–  Mikaela arbetar intill Oskar i alla miljöer och är som en kameleont. På förskolan ser hon till att Oskar är delaktig i precis allt som han önskar och det de andra barnen gör. Oskar är en riktig buse i sin grupp och nyttjar sina lånade muskler väl under dagen. Han har till och med kastat en snöboll i sin frökens rygg genom Mikaela, säger Jenny Karlsson.

Chockad med glad

När Leva & Jobba med Assistans reste till gården för att dela ut priset hade Mikaela Jonsson ingen aning om att hon vunnit, bara att Jenny nominerat henne. Efter en stund när det värsta av glädjechocken lagt sig beskrev hon sina egna tankar med jobbet som personlig assistent för Oskar.

Mikaela Jonsson tillsammans med Oskar. Foto: Christopher Kullenberg Rothvall

 

– Som hans assistent styrs jag helt av honom. Ju mer jag jobbat med honom har jag lärt känna honom och vet vad han kanske vill göra. Jag kan ge honom förslag på saker att göra, men absolut inte bestämma åt honom, säger hon.

 

När det gäller att vara assistent åt ett barn handlar mycket om att stänga av sin egen person och släppa de hämningar som man kanske annars kan ha i olika situationer. Det är något Mikaela Jonsson aldrig haft problem med.

 

– Man får släppa på allt sådant. Om det är en situation där jag gör bort mig, ja då får väl folk skratta i så fall. Mitt jobb är att göra det Oskar vill och då är det inte heller mitt bus eller jag som ska stå till svars för det, säger hon.

Är själv mamma

Mikaela Jonsson är själv mamma till två barn, vilket gör att rollerna som mamma och personlig assistent ibland kan hamna på kollisionskurs.

 

– På jobbet har jag inte samma uppfostraderoll som hemma, jag ska aldrig säga till Oskar vad han ska göra och inte. Jag ser det som så att när Oskar busar får jag en chans att busa lite också, säger hon.

 

Och historierna är många när Mikaela Jonsson varit Oskars högra hand när det kommer till bus. Bland annat hällde hon vatten på sin egen chefs stol i assistanskooperativet så att hon blev ordentligt blöt.

 

– Hon skojade och sa att vi får nog diskutera om du ska ha kvar jobbet och då blev man nästan lite nervös. Men det var bara att göra, säger hon.

 

En annan gång kastade hon påsar fulla med kläder på en av Oskars kusiner inne i familjens hus.

 

– I den situationen tänkte inte Oskar på om man får göra det eller inte. Det var vad han ville göra just då och då var det bara för Mikaela att kasta. Men efteråt sa hon till mig att det enda hon tänkte på var att sikta lågt, säger Jenny Karlsson.

Aldrig varit assistent tidigare

Det är ofta full fart för Mikaela Jonsson i jobbet som Oskars personliga assistent. Foto: Christopher Kullenberg Rothvall

Att Mikaela Jonsson blev assistent åt Oskar var mer eller mindre en slump. Innan hon började hade hon aldrig jobbat som personlig assistent, bara inom äldreomsorgen. Just då pluggade hon på en ekonomiutbildning, men valde att hoppa av eftersom det kändes fel. Istället började hon leta efter ett jobb.

 

– Jag såg en annons om jobbet som personlig assistent. Jag chansade och skickade in en ansökan, fick komma på intervju och fick jobbet och nu är jag fast. Det här är ett ställe jag absolut inte vill ifrån, säger hon.

 

På senare tid har Mikaela Jonsson blivit arbetsledare för alla de assistenter som jobbar med Oskar. Hon har därmed ett stort finger med i spelet när nya assistenter ska anställas och skolas in. Dessutom vill hon försöka föregå med ett gott exempel på många sätt, bland annat genom att ständigt skicka in avvikelserapporter de gånger hon själv gjort fel i sitt jobb.

 

– Jag måste föregå med gott exempel. Det handlar inte om att sätta dit någon utan om att alla ska jobba på samma sätt, säger hon.

 

Ett exempel på en sådan avvikelse var att Mikaela Jonsson en gång satte Oskar i sin rullstol utan den korsett som han måste ha på sig.

 

– Jag upptäckte det väldigt snabbt och lyfte ur honom igen. Men det ledde till en ny rutin att när man tar ut honom ur rullstolen ska man lägga korsetten i rullstolen för då går den inte att missa, säger Mikaela Jonsson.

Stor respekt för privata sfären

En annan sak som Jenny Karlsson uppskattar så mycket med Mikaela Jonsson är hennes sätt att inte synas eller höras i deras hem.

 

– Hon har en enorm respekt för hela familjen och vet när hon ska synas och inte. Jag och min man kan prata som vilket annat par som helst och tänker inte på att hon är närvarande, säger hon.

 

Eftersom Oskars kropp behöver en hel del träning försöker Mikaela Jonsson dessutom smyga in övningar på ett naturligt sätt i hans vardag.

 

– När Oskar bara vill vara ensam och spela Ipad sitter hon intill honom och ser till att ta vara på tiden genom att stretcha ett ben eller massera en fot. Hon är alltid delaktig och ser till att träning och annat bakas in i hans lek för att det inte ska bli tråkiga gympapass på skötbordet, säger Jenny Karlsson.

 

Text: Christopher Kullenberg Rothvall

 

 

Juryns motivering till att utse Mikaela Jonsson till årets assistent: ”För att Mikaela Jonsson under sina tre år tillsammans med Oskar satt en nivå för hur en assistent ska vara. Hon arbetar likt en kameleont oavsett miljö, i förskolan som i hemmet och på semesterresor. Hon är lyhörd och påhittig, är alltid i samma sinnesstämning oavsett tid på dygnet och hittar ständigt på nya vägar för att kunna hjälpa Oskar. Hon är en unik stöttepelare med en gåva för yrket och med en fantastisk förmåga att visa respekt i att inte påverka Oskar i sitt tänkande eller handlande, utan att just bara vara hans lånade muskler. Mikaela Jonsson är ett föredöme som personlig assistent.”