Lars Ohly kräver förändringar

Lars Ohly. Foto: Funktionsrätt Sverige

I våras tog . den före detta vänsterledaren Lars Ohly över rodret för nya Funktionsrätt Sverige, tidigare Handikappförbunden. Nu hoppas han att namnbytet i kombination med hans välkända person ska få LSS-problematiken på rätt köl igen.

Under de senaste åren har antalet larmrapporter om in- och neddragningar inom den personliga assistansen fullständigt haglat över Sverige. Det har handlar om barn som fått avslag, sjuka personer som inte anses uppfylla de grundläggande behoven och ett omänskligt mätande av timmar både på kors och tvärs.

Kom vid namnbytet

Mitt i stormen stod tidigare Handikappförbunden som en av funktionshinderrörelsens tyngsta organ. För att ta den striden till ytterligare en nivå valde organisationen att byta namn till Funktionsrätt Sverige för att på så sätt flytta fokus från hinder, tillgänglighet och problem till en fråga om mänskliga rättigheter och ett universellt utformat samhälle för alla.

I samband med detta valdes den tidigare vänsterledaren Lars Ohly in som ordförande i organisationen som ersättare för Stig Nyman som valde att trappa ner från uppdraget av åldersskäl. Ordförandebytet skedde den 18 maj och nu efter en knapp månad på posten tycker Lars Ohly att han börjat bli varm i kläderna.

– Det känns väldigt kul att kunna jobba med de här frågorna på heltid eftersom jag verkligen brinner för dem. Jag har fått ett översvallande mottagande, vilket känns väldigt kul, säger han. 

Handikapp är bara för golfare

Själv är han positiv till namnbytet som han menar långt ifrån bara handlar om något som är en kosmetisk fråga, snarare om ett perspektiv där han anser att det är dags att överlämna ordet handikapp till golfspelarna.

– Det handlar om hur vi definierar de här frågorna och funktionshinderpolitiken. Vi pratar om allas lika rätt att fungera i vårt samhället och då är handikapp något som platsar på skräphögen, säger han.

Har lång erfarenhet

Lars Ohly lämnade sin post som partiledare i Vänsterpartiet under 2012 och sedan 2014 har han lagt rikspolitiken på hyllan helt. Han satt som ordförande i tolv år i partiet och har även varit partisekreterare. Under sin karriär jobbade han ofta med frågor rörande funktionsrätt.

– Skillnaden nu är att tidigare har mitt jobb spänt över en mängd olika områden, vilket gjort att jag kunnat lite om väldigt mycket. Nu känns det kul att få jobba med detta som enda politikområde, säger han.

Blev rekommenderad

Bakgrunden till att han blev aktuell för uppdraget var att flera tidigare ordförande uppmanade honom att sälla upp, exempelvis Ingrid Burman, Bengt Westerberg och Ingrid Hammarberg.

– Det är personer som kan de här frågorna bäst och när de tyckte att jag skulle ställa upp kändes det väldigt hedrande, säger han.

Nu handlar mycket i hans arbete om att staka ut kursen för den nya organisationen. 

– Det mest akuta som vi jobbar med nu är LSS-utredningen. Vi följer den och har även en alternativ utredning på gång. Vi känner oss väldigt oroade över LSS-utredningens direktiv och de politiska signalerna därunder. Det är besparingar som kommer drabba många på ett hårt sätt, säger Lars Ohly.

Ett Sverige på avvägar

Att bara 14 procent fick sina nyansökningar beviljade under årets första månad ser han som ett tecken på att Sverige är på väg åt helt fel håll.

– Det är en utveckling som måste brytas. Den siffran har inte varit så låg sedan 1994 då LSS infördes, säger han.

I arbetet med att skapa opinion för problematiken med indragningar och besparingar tror Lars Ohly att hans kända ansikte som vänsterpolitiker kan bidra till att frågorna får fart.

– Det gör bland annat att vi slipper arbeta med en massa reklam , jag kan börja jobba direkt. Sedan finns det de som ifrågasätter mig eftersom det inte är ett partipolitiskt uppdrag, men jag har jobbat väldigt mycket med politiker från alla läger så jag har inga problem med det, säger han.

Text: Christopher Kullenberg Rothvall