Dålig tillgänglighet på uteserveringar

Sommar betyder . uteserveringar för de flesta, men långt i från alla. En undersökning från GIL, Göteborgskooperativet för independent living, visade att så många som sju av tio uteserveringar var otillgängliga för personer med funktionsnedsättningar.

Det var tillsammans med . Sveriges Radio och lokalkanalen P4 Göteborg som Anders Westgerd, verksamhetsledare för Göteborgskooperativet för independent living (GIL), genomförde undersökningen i ett av Göteborgs mest uteserveringstäta områden. Han upptäckte att flera av krogarna inte levde upp till kraven om tillgänglighet.

 

– Där har vi ett exempel, där man har byggt upp på en trätrall och ovanpå skruvat fast bänkar och bord. Så det är fullständigt obrukbart för mig och andra rullstolsburna, säger han till radiokanalen när de går utmed långgatorna i stan.

 

Av de tiotal uteserveringar som de tittar på var sju otillgängliga. Samma sak var det under förra sommaren när Anders Westgerd tittade på uteserveringarna. Då anmälde han ett 60-tal uteserveringar till Stadsbyggnadskontoret som är den instans som ska se till att uteserveringarna följer tillgänglighetsbestämmelserna.

 

Philippe Sellersjö är ägare till en av restaurangerna i Göteborg som inte har en tillgänglig uteservering och som radiokanalen ställde mot väggen för det.

 

– Det är såhär vi har löst det på bästa sätt. Jag har pratat med de på stadsbyggnadskontoret och de har ju godkänt den här uteserveringen, säger han.

 

Anders Westgerd menar att kommunen och andra myndigheter borde göra mer för att se till så att plan- och bygglagen följs, en lag där det står att allmänna platser vara tillgängliga för alla.

 

– Du har stadsbyggnadskontoret och du har polisen, det är ytterst deras ansvar att se till så att Göteborg är en stad för alla. För så är det inte nu, säger Anders Westgerd till P4 Göteborg.