Smink är inte grundläggande behov

Att göra valet . att sminka sig inför arbetsdagen eller festen är en självklar frihet för många kvinnor, men inte för alla med personlig assistans. Det eftersom Försäkringskassan inte längre ser det som ett grundläggande behov.

– Jag blir skogstokig, de dissekerar sönder vår tillvaro, säger Wenche Willumsen, tidigare ombudsman på DHR.

Det var sedan DHR:s tidigare rättighetspolitiska ombudsman Wenche Willumsen, numera pensionär, . skrivit ett blogginlägg om Försäkringskassans ändringar i sin vägledning för assistansersättningen som massor av människor gått i taket. Myndigheten har ändrat i formuleringarna kring vad som anses vara grundläggande behov för att assistansersättning ska beviljas. Ändringen innebär att sminkning inte längre ska gå att räkna in i den tidsuträkning som ska göras inom behovet personlig hygien, ett av de totalt fem behov som ingår i bedömningen om en sökande anses komma upp i de nödvändiga 20 timmarna per vecka.

 

– Det kan vara just de där minuterna som gör att man halkar ur personkretsen. Det är sådant här de håller på med hela tiden, de är inne och pillar i detaljer som är otroligt upprörande. Det började med frågan om att föra maten till munnen och om ytterkläderna och nu kommer det här. De plockar bort småsaker hela tiden som gör att vår tillvaro blir dissekerad, säger Wenche Willumsen.

Återgång till institutionerna

Hon menar att ändringen är ett tecken på en allt tuffare människosyn inom Försäkringskassan som utgör ett stort hot mot hela den personliga assistansen.

 

– Vi börjar gå tillbaka mot tiderna då alla fick ta på sig mjukisbyxor. Man tycker inte det är viktigt att vi ska kunna sminka oss, det ingår tydligen inte i den personliga hygienen. Man kan fråga sig vad som blir nästa steg, ska männen inte få lov att raka sig? Eller ska man inte få klippa naglarna? Jag blir helt skogstokig på det här, säger hon.

Starka reaktioner

Wenche Willumsen la ut sitt blogginlägg på Facebook och på bara något dygn hade flera tusen personer sett det. Många delade det dessutom vidare.

 

– Jag har aldrig varit med om maken tidigare. Jag har skrivit på bloggen i tre år ungefär och aldrig varit med om att 4500 personer sett ett inlägg. jag är chockad. men jag tror det låg rätt i tiden samtidigt som väldigt många blir arga när Försäkringskassan är inne och pillar i detaljer, säger hon.

 

Text: Christopher Kullenberg Rothvall