Missnöje med nya budgeten

Magdalena Andersson, finansminister: Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

När regeringen och .  Vänsterpartiet presenterade budgeten för kommande år fanns inte många större nyheter för personer med funktionsnedsättningar. Faktumet fick flera företrädare inom handikapprörelsen att ryta ifrån.

Det var under onsdagen den 20 september som finansminister Magdalena Andersson presenterade regeringen och Vänsterpartiets budget för hur skattebetalarnas pengar ska användas nästa år. Även om den innehöll flera skattesänkningar och höjda bidrag till vissa grupper, så fanns inte mycket som rörde personer med funktionsnedsättningar. Det fick bland annat Lars Ohly, ordförande i Funktionsrätt Sverige, att ryta till på sin blogg.

 

– Denna budget markerar inte något trendbrott i den utveckling som successivt leder till allt ökande klyftor i samhället, skriver han.

”Inte en krona. Obegripligt!”

Även Maria Persdotter, förbundsordförande i RBU,Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar, röt till efter att budgeten presenterats.

 

– 40 miljarder till reformer men inte en krona till LSS, trots den nedmontering av bland annat personlig assistans som slagit stenhårt mot barn och vuxna med omfattande funktionsnedsättningar. Det är obegripligt att regeringen inte rättar till sin felaktiga politik, säger hon och fortsätter:

 

–Regeringen fortsätter på sin kallsinniga linje. Inte med ett ord nämner man personer med assistans i budgeten, trots alla larm om hur människor drabbas av besparingarna. Om jag säger att jag är besviken så har jag inte tagit i, säger hon.

Fortsätter på samma bana

Även DHR riktar kritik mot budgeten.

 

– Förutom att schablonen för assistansersättningen höjs med 1,5 procent så flaggar regeringen för att antalet assistansberättigade kommer att minska under 2018. Det är en tydlig signal att det kommande regleringsbrevet till Försäkringskassan fortsättningsvis kommer vara negativt för alla som söker eller har personlig assistans i dag, skriver de i en kommentar på sin hemsida.

Lönebidraget ökar

Men det fanns också saker som var positiva med budgeten. Lars Ohly lyfte exempelvis fram att bostadstillägget och garantinivån höjs för dem som är hänvisade till sjuk- och aktivitetsersättning, samtidigt som skatten sänks.

 

– Fler får 80 procent i sjukersättning genom höjningen av taket. Lönebidraget ökar, vilket gör det lättare för personer med funktionsnedsättningar att anställas till avtalsenliga villkor. Vi kan också notera mindre satsningar på ledarhundar och tolkservice, skriver han i sin blogg.