Mord blev väckarklocka

Minnesplatsen för Sten. Foto: GIL.

Ett mystiskt mord . mitt i centrala Göteborg. Det är vad som krävdes för att sätta frågan om tillgänglighet i stadsmiljön på kartan bland göteborgare, lokala medier och politiker. Mordet, det utfördes av GIL, Göteborgskooperativet för Independent Living.

När Göteborg vaknade upp till torsdagen den 14 september 2017 var det något som inte stod rätt till på Järntorget. Människor på väg till jobbet möttes av en minnesplats mitt på torget. Blommor, nallar, ljus och handskrivna lappar vittnade om att ett fruktansvärt brott skett på platsen – ett mord Sten. Men när lokaltidningarna frågade polisen om minnesplatsen var de lika undrande som alla andra. Ingen hade rapporterat in någon form av våldsbrott på platsen. Minnesplatsen väckte ett så stort intresse att sociala medier och även nätforumet Flashback blev fyllda av spekulationer om vad som hänt.

GIL mördade Sten

Någon dag senare kom också förklaringen. Det var ett mord som GIL, Göteborgskooperativet för Independent Living, låg bakom. Det var aldrig frågan om ett riktigt mord, snarare om en kampanj som arrangerats för att fånga massornas intresse kring frågan om tillgänglighet i stadsmiljön.

 

– Det var vi som dödade Sten, en inrutad, grå och stenhård typ som gjorde livet svårt för många. Eftersom Göteborgs kommun inte gjorde något för att få bort honom tog vi saken i egna händer, erkänner Anders Westgerd, som är verksamhetsledare på GIL och själv rullstolsburen.

 

Kärnan i kampanjen är att trots lagstiftning som ska tvinga kommuner att bygga en stadsmiljö för alla, så finns den här typen av stråk och torg med bara gatsten. Det är ett underlag som gör att den offentliga miljön blir otillgänglig och rentav livsfarlig för människor med funktionsnedsättning.

Stor respons

 Någon vecka efter kampanjen säger Anders Westgerd att de fått ett stort genomslag.

 

– Det var varit en stor respons med en hel del medial uppföljning i framförallt GP och ETC Göteborg. Sedan har det också varit mycket snurr i sociala medier och det ska man absolut inte förakta. Jag upplever att det har pratats om detta på stan och fortfarande pratas om det, säger han.

 

Under veckan har många hört av sig till GIL med frågor om kampanjen och situationen för personer med funktionsnedsättningar, både privatpersoner men också politiker och lärare.

 

– Det var en lärare på en skola med elever i årskurs 5-6 som kontaktade mig och som ville att jag skulle komma till dem och berätta om vårt arbete, varför vi gjorde detta och hur det ser ut i samhället. Vi vill egentligen inte behöva ta till den här sortens tilltal, men för att kunna nå ut i det mediala bruset var det nödvändigt. Och att få chansen att prata i en skola är perfekt, där sitter framtidens handläggare, arbetsterapeuter och kommunalråd, säger Anders Westgerd.

Politikerna lyssnar

Kampanjen har också gjort att Anders Westgerd fått ett öra hos kommunalrådet Johan Nyhus (S) med trafik, infrastruktur, park och natur på sitt bord.

 

– Vi ska boka ett möte.  Vi säger inte att alla kullerstenar ska rivas upp, det handlar om att vi vill ha integrerade stråk som inte har någon inverkan på den pittoreska staden. Trots att det är år 2017 bygger man fortfarande så här. Det går att hitta lösningar som funkar för alla, säger han.

 

Mordet på Sten kommer inte vara det sista som GIL tar sig för i kampen för en offentlig miljö för alla. Vilket brott som blir nästa drag återstår att se.

 

– Detta slutar inte här, vi ska följa upp detta med mer aktiviteter för att undvika att det här bara blir ett tomtebloss. Det här är frågor som blivit nedprioriterade trots att det finns tydliga lagar. Man struntar i dem och det är något som ingen annan grupp i samhället hade accepterat, säger Anders Westgerd.

 

Text: Christopher Kullenberg Rothvall