Hans smarta inlägg har delats av hundratals

Tänk om reglerna . för att få vabba för sitt sjuka barn var utformade på samma sätt som de för personlig assistans? Den tanken slog Johan Klinthammar som har en son med en ovanlig funktionsnedsättning. Nu har hans inlägg på Facebook om just det setts av tusentals människor.

Det var i måndags som Johan Klinthammar från en by strax utanför Katrineholm i Södermanland, bestämde sig för att protestera på Facebook mot indragningarna och de allt tuffare regeltolkningarna för att få personlig assistans för barn. Han har själv en son på tolv år som han är assistent åt och som har den ovanliga kromosomavvikelsen dup xq28 som innebär att han behöver hjälp med det mesta i vardagen.

Klocka kaskadkräkningarna

I Facebookinlägget gjorde Johan Klinthammar en jämförelse mellan de som behöver vabba för sina sjuka barn och reglerna kring de grundläggande behoven som måste vara uppfyllda för att få personlig assistans beviljad.

 

– Lek med tanken att ditt barn har magsjuka. Försäkringskassan kommer hem till er för att se och ta tid hur ofta ditt barn kräks. Säg att barnet kräks åtta gånger på ett dygn. Det tar cirka tio minuter att ta hand om det. Ditt barn bajsar också fyra gånger. Det tar dig också 10 minuter per gång. Då är vi uppe i totalt 120 minuter, alltså två timmar. Efter 3 till 6 månader kontaktar Försäkringskassan dig och meddelar att du inte får vabba hela dagen. Endast 1/4 dag, skrev han bland annat i inlägget.

En viral succé

På bara två dygn har hans inlägg delats närmare 700 gånger och har setts av tusentals människor.

 

– Jag måste säga att jag inte alls var beredd på att det skulle få en sådan otrolig spridning, säger han.

 

Frågan om indragningarna och den allt tuffare verkligheten för många familjer med barn med funktionsnedsättningar har dock engagerat Johan Klinthammar länge. Han sitter bland annat med i styrelsen för RBU, Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar och är då och då ute och föreläser om hur det är att vara anhörig till ett barn med en livshotande funktionsnedsättning. Han har sett hur tiderna förändrats från att assistans skulle vara en självklarhet till att numera vara väldigt osäkra.

 

– Jag lever med den här osäkerheten, vi alla i den här situationen väntar på en prövning förr eller senare och varje gång man läser om de hemska fallen i tidningarna känner jag så otroligt mycket med de som drabbas, säger han.

En ögonöppnare

Det var lite därför han skrev inlägget, helt enkelt för att få människor som inte annars har någon erfarenhet av personlig assistans i sin egen familj att reagera.

 

– Vi måste få människor som inte lever i den här bubblan att reagera och förstå. Jag har funderat länge på hur jag skulle kunna skriva en text som fångar den känslan och då blev det att jag skrev detta för att man enkelt ska kunna dra kopplingen till livet hos en vanlig familj, säger han.

 

Av kommentarerna att döma som han fått på inlägget är det just det han lyckats göra.

 

– Många har skrivit att det var ett uppvaknande att läsa och att de inte visste att det var så illa som det är, säger han.

Besviken på politikerna

Nästan dagligen under de senaste året har medierna svämmats över med historier om barn som blivit av med sin assistans. Det är en utveckling som  Johan Klinthammar menar måste få ett stopp.

 

– Politikerna lyssnar inte, de bara gömmer sig och stoppar huvudet i sanden. Därför är det så viktigt att vi kan få vanliga människor att förstå, säger han.

 

Text: Christopher Kullenberg Rothvall