Nytt parti ska rädda assistansen

Kerstin Benckert och Anders Hellberg. Foto: Assistanspartiet.

För få politiker . gör för lite för att rädda assistansersättningen. Det menar Kerstin Benckert och Anders Hellberg som därför startar ett nytt parti bara för assistansfrågan.

Krisen för assistansersättningen har aldrig varit så akut som den blivit nu, vilket blev extra tydligt genom att Försäkringskassan själva slog larm till regeringen i veckan. Två som tröttnat på politikernas brist på handlingskraft för att rädda reformen är debattören Kerstin Benckert och journalisten Anders Hellberg som nu bestämt sig för att starta Assistanspartiet.

 

– Vi har pratat ganska löst om det här i en och en halv månad, men nu under de senaste veckorna har vi blivit mer aktiva och sagt att om inte vi, vem då? Och om inte nu, när då? Det är svårt att komma över fyraprocentsspärren men vi måste i alla fall försöka, säger Anders Hellberg.

Barnen förlorade assistansen

De båda är gifta sedan ett par år tillbaka. Anders Hellberg är därmed styvfar till de båda bröderna Robert och Richard som har autism och utvecklingsstörning och som är flitiga debattörer och som synts mycket i media efter att de haft personlig assistans i nästan tio år, men som de förlorade över en natt när Försäkringskassan plötsligt drog in den under förra året.

 

Anders Hellberg menar att den enda vägen som fungerar för att påverka frågan är att starta ett parti.

 

– Det finns många initiativ på nätet, så som Assistansupproret och Assistansuppropet och det gillar vi självklart. Men tillslut blir det bara en lista med namn på upprörda personer, det händer inget. Vi vi politisera de här frågorna och vara ett hot mot existerande partier. Först då kan det hända något, säger han.

Är i startblocken

Ännu har inte partiet startats officiellt, men det är bara en tidsfråga menar Anders Hellberg. Inom ett par veckor hoppas de kunna hålla sitt första offentligt möte.

 

– Vi ska ordna ett möte i Stockholmsområdet först med ett 20-tal personer som sedan ska börja ta olika initiativ. Sedan ska vi registrera partiet, ordna valsedlar och efter det ska vi kalla till ett offentligt möte och då är vi igång, säger han.

 

Hittills har de fått en enorm respons på sitt initiativ, inte minst efter att de presenterat idén i en artikel på Aftonbladets debattsida.

 

– Vi har fått otroligt mycket respons efter det. Under de senaste veckorna har det blivit uppror i assistansfrågan. Det har vuxit till en flod och där tror jag att vi kan vara en påtryckning. Men sedan är vi självklart realister och inga drömmare. Vi vet att det är svårt att komma in i riksdagen, men vi måste i alla fall försöka, säger Anders Hellberg.

 

Varför tror du att inget händer i den här frågan?

– Det har inte setts som någon stor fråga. De funktionshindrade är de där andra människorna och de får hjälp av samhället, men nu löser inte samhället det längre. I höstbudgeten satsas 40 miljarder koronor på en lång rad olika grupper, men de med funktionsnedsättningar nämns inte ens med ett ord, säger Anders Hellberg.

 

Text: Christopher Kullenberg Rothvall