Allt fler anmäler sexofredande

Allt fler personliga . assistenter anmäler arbetssjukdomar orsakade av sexuellt ofredande enligt en nyhet i Ekot i Sveriges Radio i veckan. Bara i år har 13 personer anmält att de blivit sjuka på jobbet på grund av sexuellt ofredande – fler än i någon annan yrkesgrupp. Nyheten har väckt starta reaktioner i sociala medier.

Det är statistik från Arbetsmiljöverket som . Ekot i Sveriges Radio nyligen tagit fram som visar att personliga assistenter oftare anmäler arbetssjukdomar orsakade av sexuellt ofredande jämfört med andra yrkesgrupper i Sverige. I de festa yrkesgrupperna har det bara kommit in några enstaka anmälningar under de senaste fem åren, men för personliga assistenter ligger siffran på 43 anmälda fall av anmälda arbetssjukdomar orsakade av sexuellt ofredande.

 

Onur Esinsel, regionalt fackligt ombud inom Kommunal, menar i Ekot att en förklaring till skillnaden är den utsatta arbetssituationen som en personlig assistent arbetar under med osäkra anställningar, nattpass och arbete ensam.

 

– Man är otroligt otroligt utlämnad på ens arbetsplats för ens arbetsplats är oftast hemma hos en brukare, man är i otrolig beroendeställning till brukaren, att man kan få sparken så fort man klagar utan att någon egentligen kan ifrågasätta det, vilket jag tror att många utnyttjar, säger han till Ekot.

Trakasserier från anhöriga

Även olika arbetsmiljöundersökningar från Arbetsmiljöverket har visat att personliga assistenter är mer utsatta för sexuella trakasserier jämfört med många andra yrkesgrupper enligt Ekots rapportering. Onur Esinsel berättar för Ekot att de flesta fall av sexuella trakasserier som han kommit i kontakt med i sin roll som fackligt ombud handlat om att brukarens anhöriga har trakasserat den personliga assistenten.

 

– Vi hade en medlem där mannen till brukaren kunde komma och ställa sig väldigt nära med sitt skrev, väldigt mycket sexuella inviter. ”En vacker kvinna som dig ska inte vara singel, ska du inte komma och lägga dig i sängen hos mig istället?”, säger han till Ekot.

Skapade debatt på nätet

Nyheten, som även publicerades i Aftonbladet, mötte starka reaktioner i sociala medier under helgen, bland annat i olika grupper på Facebook. Många med erfarenhet av yrket säger sig inte alls känna igen bilden och försvarar yrket med att de 43 fallen är en liten andel sett till det totala antalet personer som jobbat som assistenter under de fem år som anmälningarna kommer från.

 

– Om man tar en minoritetsgrupp och först anklagar dem för fusk och sedan för att vara sexuella predatorer, vad får man för samhälle då, frågar sig en skribent i en Facebookgrupp som handlar om personlig assistans.

 

Andra tycker det är bra att frågan lyfts eftersom det något som lyfts fram i hela samhället just nu genom Metoo-kampanjen. Dessutom kan det finns ett stort mörkertal utöver det som blivit anmält.

 

– Ju mer man tystar ner och försöker tiga ihjäl desto större svängrum lämnar man till rykten och spekulationer just för att det uppenbarligen är något som mörkas och man vill tala tyst om. Bättre att vara tydliga och öppna från början, skriver en person i samma Facebookgrupp.

 

Text: Christopher Kullenberg Rothvall