Lars Ohly kan tvingas avgå

Lars Ohly. Foto: Funktionsrätt Sverige

Lars Ohly kan . vara på väg att att förlora sin post som ordförande för Funktionsrätt Sverige. Det efter att hans namn kommit upp i samband med #metoo-kampanjen. Nu kallar organisationen till ett krismöte.

Det var i slutet av oktober som en kvinna polisanmälde Lars Ohly för kränkande kroppsberöring, men redan dagen efter valde åklagaren att lägga ner förundersökningen enligt bland annat SVT Nyheter. Men trots det kan den förre vänsterledarens förtroende som ordförande för Funktionsrätt Sverige ha blivit förbrukat.

 

I interna mail som SVT Nyheter läst framgår att alla Funktionsrätt Sveriges ledamöter vill se Lars Ohlys avgång som en konsekvens av hans övertramp. I en debattartikel i Svenska Dagbladet berättar Lars Ohly att han varit alltför närgången mot en kvinna men att han också bett om ursäkt redan den aktuella kvällen.

 

I mailen som SVT Nyheter läst skriver de åtta styrelseledamöterna bland annat att:

 

”Vi ser att Lars Ohlys agerande och den förtroendekris som följer av det, riskerar att djupt skada också förtroendet för Funktionsrätt Sveriges och därmed negativt påverka vårt fortsatta arbete… Samtal har förts med Lars Ohly om vårt ställningstagande att rekommendera honom att avgå som ordförande. Han delar inte vår uppfattning och kommer att fortsätta att företräda Funktionsrätt Sverige.”

 

Lars Ohly har därför kallat till ett extrainsatt styrelsemöte den 8 december med en punkt på dagordningen, nämligen att fatta beslut om en extrakongress senare i januari. I ett pressmeddelande skriver Funktionsrätt Sverige:

 

”Vår organisation är uppbyggd av 41 medlemsförbund. Dessa förbund utgör den demokratiska struktur som har att hantera frågor som rör organisationen och de förtroendevalda. Funktionsrätt Sveriges styrelse kommer därför att träffas inom två veckor för att fatta beslut om att sammankalla medlemsförbundens ordföranden till ett möte i januari. Då ska frågan om förtroende och förtroendeposter diskuteras.