Jätteintresse för manifestation

Nu på söndag . den 3 december på Internationella funktionshinderdagen kommer över 20 manifestationer att hållas över hela landet under rubriken ”Assistans är frihet! Rädda LSS!”. Intresset är enormt enligt Henrik Petrén, generalsekreterare för RBU, en av initiativtagarna.

 

Frågan om den personliga assistansen och LSS har varit hetare än någonsin under den här hösten. Många har sett regeringens besked om nödstopp för omprövningar som en viktig delseger, men trots det finns en stark oro kvar inför framtiden. Även om regeringen backat så ser många en risk för riktade besparingar i framtiden, inte minst med tanke på den utredning som fortsätter med direktiv om just kostnader för LSS-insatsen. Dessutom är många oroade eftersom barn- och äldreminister Åsa Regnérs (S) besked inte ger några svar på vad som kommer att hända för de som redan fått sin assistans indragen.

Arrangeras på 21 orter

Hittills har arrangörer över hela landet anslutit sig för att arrangera manifestationer söndagen den 3 december. Totalt finns 21 anmälda orter där det kommer arrangeras manifestationer under rubriken ”Assistans är frihet! Rädda LSS!”. Henrik Petrén, generalsekreterare på RBU och en av krafterna bakom initiativet, märker av det stora engagemanget.

 

– Intresset för manifestationen är jättestort. Även i år har en samlad funktionshinderrörelse valt att ställa sig bakom RBU:s initiativ. Jag tror att många känner att det är viktigare än någonsin att visa sitt missnöje med hur LSS- och assistansfrågan har hanteras, säger han.

Kräver nya direktiv

Även Henrik Petrén menar att regeringens utspel om nödstopp för indragna assistansbeslut var en nödvändighet, men att det långt ifrån tillräckligt.

 

– Tusentals personer har förlorat sin personliga assistans under de senaste åren och ännu fler har fått avslag på nyansökan. Det är för dem vi manifesterar. Och vi kräver också nya direktiv till LSS-utredningen som inte är inriktade på besparingar. Det är minst lika viktigt som tidigare att agera tillsammans för att hålla trycket uppe, säger han.

 

Manifestationen kommer att byggas upp kring tre paroller, Äntligen nödstopp men inte för alla, 1 av 10 får äta för att uppmärksamma att bara lite drygt en av tio som ansöker om assistans för första gången får ja, samt Nya direktiv till LSS-utredningen.

 

Text: Christopher Kullenberg Rothvall

 

Deltagande orter

Alvesta (2 december)

Borlänge

Eskilstuna

Falkenberg

Falun

Göteborg

Halmstad

Helsingborg

Kalmar

Karlstad

Kristianstad

Linköping

Malmö

Norrköping

Stockholm

Veberöd

Visby

Västerås

Växjö

Umeå

Örebro

(Fler kan tillkomma, se här för senaste informationen)