Framgångsrik manifestation

Foto: Magnus Norden/RBU

Från Arjeplog i . norr till Malmö i söder. Överallt i landet under den Internationella funktionshinderdagen den 3 december arrangerades manifestationer för att rädda assistansen. Initiativtagare Henrik Petrén från RBU är nöjd med dagen.

 

Frågan om den personliga assistansen och LSS har varit hetare än någonsin under hösten 2017. Många har sett regeringens besked om nödstopp för omprövningar som en viktig delseger, men trots det finns en stark oro kvar inför framtiden. Det syntes tydligt under söndagen den 3 december då bland annat RBU arrangerade manifestationer på totalt 22 orter. Med tal, plakat och demonstrationer protesterades det under rubriken ”Assistans är frihet! Rädda LSS!”. Totalt framfördes i huvudsak tre olika paroller, Äntligen nödstopp men inte för alla, 1 av 10 får äta, helt enkelt för att uppmärksamma att bara lite drygt en av tio som ansöker om assistans för första gången får ja, samt kravet på nya direktiv till LSS-utredningen.

Nöjd initiativtagare

Henrik Petrén, generalsekreterare RBU. Foto: Magnus Norden

Henrik Petrén, generalsekreterare på RBU och en av krafterna bakom initiativet, är nöjd med engagemanget under dagen.

 

– Manifestationen blev en stor framgång. Den mediala bevakningen var stor och nyheten om manifestationen toppade nyhetssändningarna i alla de stora medierna. Det är väldigt viktigt att nå ut med budskapet att assistanskrisen inte är löst i och med regeringens besked om nödstopp för ett par veckor sedan, säger han och fortsätter:

 

– Mitt starkaste intryck från söndagen är den enorma kraft som skapas när många människor kommer samman kring en viktig fråga. Och den kraften gör mig mer optimistisk inför framtiden och att vi kommer att nå ytterligare framgångar även om det tar tid.

Lockade politiker

Bara i Göteborg slöt 300 personer upp till manifestationen som hölls på Olof Palmes plats. I Stockholm hölls manifestationen på Norra Bantorget, ett arrangemang som även lockade en hel del politiker. Liberalernas Jan Björklund, Kristdemokraternas Ebba Busch Thor och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt höll tal på torget inför hundratals åhörare.

 

I Kalmar samlades ett hundratal personer på Larmtorget. Många av dem hade själva erfarenhet av att ha förlorat sina personliga assistenter, alternativt att de just nu riskerar att göra det. Sveriges Radios lokala radiostation fanns på plats och intervjuade bland annat Anna-Carin Birgersgård som drabbades av en stroke för tio år sedan och som sedan dess haft assistans. Hon tyckte att manifestationen är oerhört viktig för att uppmärksamma problematiken.

 

– Den är grundläggande för att våra beslutsfattare ska förstå situationen. De politiker som framträdde i dag hade tagit till sig vårt budskap. Det är glädjande, sa hon till radiostationen.