Hon startar #slutvillkorat

Nu är det . dags för kvinnor med funktionsvariationer att höja sina röster och prata om sexuella övergrepp. Det menar föreläsaren Denise Cresso som dragit igång ett eget #Metoo-upprop kallat #slutvillkorat. Samtidigt är hon orolig över att de allt fler indragningarna av personlig assistans ska leda till en ökad utsatthet för många kvinnor.

Uppropet #slutvillkorat handlar om att samla in berättelser från kvinnor med funktionsnedsättningar om övergrepp och trakasserier. Initiativtagare är Denise Cresso som i mer än tio år jobbat med bland annat frågor om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning i nära relationer. Nu har hon startat igång #slutatvilkorat för att få kvinnor att berätta om sexuellt utnyttjande i en situation där en människa ofta är så beroende av någon annan.

 

– Det kommer in berättelser från kvinnor hela tiden i Facebookgruppen som jag skapade, säger hon.

Inspirerad av radioprogram

Att Denise Cresso drog igång sitt initiativ berodde på att hon hörde radioprogrammet Kaliber i Sveriges Radio som avslöjade hur en taxichaufför som körde färdtjänst i Östersund fick fortsätta att köra funktionsnedsatta trots att han fått varningar på grund av sexuella trakasserier som han även blivit polisanmäld för.

 

– Jag blev så otroligt upprörd av att det inte togs på allvar trots att den här chauffören blivit varnad både muntligt och skriftligt. Om man hamnar i hans taxi är man i en väldigt utsatt situation, man reser sig inte bara och går ur bilen, säger Denise Cresso.

Stor respons

Denise Cressos målsättning är att få fler kvinnor att våga säga ifrån och helt enkelt lämna oron över att man kan bli lämnad på ett okänt ställe, på toaletten eller inte få tolkhjälp om man säger ifrån mot trakasserier. Hittills är över 500 personer med i gruppen på Facebook för uppropet. Dessutom har det strömmat in mail på den adress som Denise Cresso skapat för #slutvillkorat.

 

– Jag hade nog trots allt förväntat mig att så många skulle gå med. Men det som överraskat mig är att såpass många vill berätta vad de varit med om. Nu börjar många kvinnor se mönstret så som det sett ut i många många år, säger hon.

Koppling till LSS-debatten

Denise Cresso menar att hela #metookampanjen går hand i hand med alla de diskussioner som just nu förs om den personliga assistansen.

 

– Man kan se en tydlig koppling mellan #metoo och den diskussionen på så sätt att när assistansen dras ner blir jag mer beroende av vänner och partnern. Där kan man bli utsatt för övergrepp och det är där jag tror mörkertalet är så otroligt stort. Jag vill att det här blir ett argument till att inte dra in assistansen. Vi måste ha folk omkring oss som gör att vi blir oberoende. Vi ska inte heller acceptera en assistans eller en ledsagning där vi måste stå tillbaka på grund av vår utsatthet. Och att vi inte ska våga anmäla bara för en rädsla över att inte få hjälp nästa gång, säger hon.

 

Nästa steg nu blir att försöka samla in så många berättelser som möjligt innan själva uppropet från kvinnor med funktionsnedsättningar görs offentligt i medierna.

 

– Planen är väl att försöka göra det någon gång efter årskiftet, det skulle vara en bra start på det nya året. Men vi behöver först ge människor tid och utrymme att fundera på om de vill lägga ut sin historia, säger Denise Cresso.

 

Text: Christopher Kullenberg Rothvall