Lars Ohly avgår

Lars Ohly. Foto: Funktionsrätt Sverige

Förtroendet för . Lars Ohly som ordförande för Funktionsrätt Sverige är förbrukat. Det slogs fast under organisationens extrakongress under fredagen 19 januari.

Funktionsrätt Sveriges extrakongress slutade ungefär som många misstänkt, nämligen med att organisationens förtroende för ordföranden Lars Ohly är förbrukat. Det stod klart under fredagens extrakongress där 36 av de 41 medlemsförbunden fanns representerade. En majoritet av dem ville se Lars Ohlys avgång på grund av uppmärksamheten kring de anklagelser som riktas mot honom i samband med #metoo.

 

– Det är naturligtvis ledsamt att det inte längre finns ett förtroende för mig som ordförande i organisationen. Det viktigaste för mig är nu att skapa så bra förutsättningar som möjligt för att Funktionsrätt Sverige ska kunna fortsätta vårt viktiga arbete. Jag kommer därför att finnas kvar som ordförande till det att en ny ordförande utsetts. Jag ska också göra allt jag kan för att en ny ordförande får de bästa förutsättningarna att göra ett bra jobb, säger Lars Ohly i ett pressmeddelande efter extrakongressen.

 

I en intervju med Aftonbladet direkt efter kongressen sa Lars Ohly att den uppkomna situationen skadat Funktionsrätt Sverige.

 

– Ja det tror jag. Det har spelat in. Många i förbundet menar att det blir svårt för mig att företräda Funktionsrätt Sverige med den uppmärksamhet som varit.

 

Han förklarade vidare för tidningen att kongressen kunnat hållas i en lugn och sansad ton.

 

– Vi har haft en väldigt bra kongress med fin ton och diskuterat, framförallt utifrån den mediala situationen, mina möjligheter att fortsätta som ordförande. En klar majoritet tyckte inte det var möjligt, sa Lars Ohly till Aftonbladet efter kongressen.

 

Nyval av ordförande samt ett fyllnadsval av fyra nya styrelseledamöter som kommer att ersätta de fyra som lämnade styrelsen i december i protest, kommer att ske vid en extrakongress den 8 mars.