Starka reaktioner efter granskning

Maria Persdotter, förbundsordförande, RBU. Foto: RBU

TV-programmet . Kalla Faktas granskning ”spelet om assistansen” kring regeringen och Försäkringskassans hantering av den personliga assistansen har väckt starka reaktioner.
      – Regeringen svartmålar människor med omfattande funktionsnedsättning, säger RBU:s förbundsordförande Maria Persdotter.

Det var under måndagen den 21 januari som TV4:s samhällsprogram Kalla Fakta sändes . Programmet har gjort en granskning av regeringens hantering av den personliga assistansen och då med utgångspunkt i det påstådda fusket som barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) flera gånger uttalat sig om i media. Hon menar att fusket med assistansersättningen kan vara så stort som tio procent. Men i Kalla Fakta får hon och regeringen skarp kritik för att ha blåst upp siffran som experter anser vara för osäker för att ha som grund för att göra förändringar av assistansreformen.

 

Bland annat har Kalla Fakta intervjuat statsvetaren Niklas Altermark från Lunds universitet. Han forskar om assistansreformen och har studerat över 1 300 vetenskapliga rapporter. Han anser att den metod som regeringen använder för att räkna fram fusksiffran, en metod som kallas expertmetoden, är direkt olämplig att använda och är något som ligger långt ifrån vetenskapen.

 

– Man försöker klä det här i vetenskaplighet och rigorositet, men i slutändan är detta ett gäng statliga tjänstemän som snackar sig samman om hur mycket det fuskas utan att ha ett vettigt underlag att utgå ifrån, säger han i programmet.

Starka reaktioner på nätet

Granskningen rörde upp känslorna i sociala medier under måndagskvällen.

 

– Jag gråter och är arg om vartannat här när jag ser hur makten leker med människors liv, skrev en tittare på programmets Facebooksida efteråt.

 

– Om de skulle ha lagt ner samma energi för att hitta alla fuskare på alla som behöver assistansen istället så skulle nog pengarna räcka, skrev en annan.

Skarp kritik från RBU

Även Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar, RBU:s förbundsordförande Maria Persdotter, reagerade starkt efter att ha sett programmet. Redan under måndagskvällen uttalade hon sig kritiskt mot regeringens agerade i ett pressmeddelande.

 

– Jag är inte förvånad över det Kalla Fakta skildrar, men jag är arg och ledsen över att ännu en gång få ta del av hur familjer som behöver och har rätt till insatser som personlig assistans inte får det. Naturligtvis ska man alltid jobba för att fusket ska vara noll, men fusk i den omfattning som regeringen talar om har aldrig kunnat beläggas. Genom att hävda att fusket är stort svartmålar regeringen människor med omfattande funktionsnedsättning och genomför samtidigt omfattande nedskärningar. Regeringen gissar och människor faller mellan stolarna, säger Maria Persdotter.

 

Hon menar att de pengar som eventuellt behöver sparas redan har sparats in.

 

– Försäkringskassan har redan sparat sju miljarder i assistansen de senaste två åren, ändå har utredningen som jobbar med LSS fortfarande direktiv att spara i assistansen. Det är oacceptabelt att utredningen inte för länge sedan fått nya direktiv, säger Maria Persdotter.