Rörelsen laddar för ny utfrågning

Foto: Melker Dahlstrand/ Riksdagen.

På tisdag i . nästa vecka (30 januari) samlas både politiker och experter, myndigheter och representanter från funktionshinderrörelsen när socialutskottet arrangerar en öppen utfrågning kring effekterna av rättsutvecklingen inom assistansen. Nu hoppas både Vilhelm Ekensteen från IFA och Maria Persdotter från RBU att utfrågningen ska bli en livsnödvändig väckarklocka.

Så många som över 1 200 personer har förlorat sin statliga assistansersättning sedan 2016 då Försäkringskassan fick sitt regleringsbrev som bland annat innehöll formuleringen att kassan nu ”ska bidra till att bryta utvecklingen av antalet timmar inom assistansersättningen”. Det blev mer eller mindre startskottet för den assistanskris som ännu fortsätter dag efter dag i Sverige. Det är i huvudsak två domar som kom 2012 och 2015 från Högsta förvaltningsdomstolen som förändrat situationen för många personer med funktionsnedsättningar.

Politiker och utredare på plats

Få makthavare går runt omedvetna om problemet och från socialutskottets sida tar man nu initiativ till en öppen utfrågning om personlig assistans och effekterna av rättsutvecklingen på tisdag den 30 januari. Ledamöterna i socialutskottet kommer att finans med i Andrakammarsalen på tisdag. De politiker som själva kommer att hålla anföranden är Emma Henriksson (KD), ordförande i socialutskottet och Anna-Lena Sörenson (S), vice ordförande. Dessutom kommer den särskilda utredaren från LSS-utredningen, Gunilla Malmborg, att medverka, liksom forskarna Lennart Erlandsson, lektor i juridik från Högskolan Kristianstad samt Helene von Granitz, doktorand vid Uppsala universitet som båda studerat den personliga assistansen.

Får tala – en upprättelse

Från funktionshinderrörelsen kommer Lise Lidbäck, förbundsordförande från Neuroförbundet, Vilhelm Ekensteen, ordförande för IFA, Intressegruppen för Assistansberättigade och Maria Persdotter, förbundsordförande på RBU, Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar. De står alla tre uppsatta på talarlistan och kommer att få göra ett anförande på tio minuter var, vilket Maria Persdotter ser som en upprättelse eftersom rörelsen blivit utestängda tidigare.

 

– Förra året vid den här tiden arrangerades en liknande utfrågning. Den gången fick bara myndighetsrepresentanter vara med och prata trots att salen var full av representanter från funktionshinderrörelsen. Jag framförde kritik och i år väljer man alltså att låta folk från organisationer vara med. Beror det på kritiken eller på något annat? Vet inte, säger hon.

 

Vilhelm Ekensteen hoppas att utfrågningen ska bli en väckarklocka för politikerna.

 

– Assistansen befinner sig i en kris, vi i Sverige har helt klart hamnat väldigt snett. Min förhoppning är att politikerna tar ett ordentligt tag om reformen för det här handlar om att få assistansen att fungera inkluderande igen, säger han.

”Ovärdigt ett välfärdsland”

Även Maria Persdotter hoppas att utfrågningen ska bidra till att politikerna nu en gång för alla öppnar öronen.

 

– Jag hoppas att socialutskottets ledamöter ska ta till sig och få med sig till sina partier på att det nu är hög tid att göra något åt krisen i assistansen. Över 1 200 personer har förlorat sin statliga assistansersättning sedan 2016. Samtidigt får bara en av tio som ansöker för första gången sin assistans beviljad. Det är ovärdigt ett välfärdsland, säger hon.

 

Utfrågningen börjar klockan 10.00 under tisdagen den 30 januari och kan ses live här på riksdagens webbtv-kanal.

 

Text: Christopher Kullenberg Rothvall