Han brinner för debatten

Thomas Juneborg, ordförande i Vimpa, Vi med personlig assistans i Jönköpings Län. Foto: Privat

Den som någon gång . letat efter debattinlägg om Personlig assistans på Facebook har med största sannolikhet stött på inlägg från Thomas Juneborg, 41 från Jönköping. Hans engagemang tog extra fart i höstas när han själv höll på att bli av med sin assistans i samband med en omprövning.

Det är på . sin egen blogg som Thomas Juneborg lägger upp debattinlägg och kommentarer kring försämringarna av den personliga assistansen flera gånger i veckan. Men i första hand ser han sig som talesperson för organisationen Vimpa, Vi med personlig assistans i Jönköpings Län. Det är en organisation som bildades 2013 i samband med att IFA, Intressegruppen för Assistansberättigade, beslutade att lägga ner alla sina regionala föreningar.

 

– De flesta föreningarna var bara pappersprodukter, vilket gjorde att de la ner dem. Då startade vi Vimpa eftersom vi hade en såpass aktiv förening och i dag har vi ett 70-tal medlemmar från hela landet, säger han.

Har stort samhällsintresse

Men redan innan Thomas Juneborg hamnade som talesperson för Vimpa var han engagerad för den personliga assistansen, ett engagemang som kommer från hans stora samhällsintresse.

 

– I grund och botten har jag ett väldigt stort engagemang för samhällsfrågor. Jag ogillar orättvisor och när man försöker dra ner för människor som behöver hjälp. Eftersom jag själv har haft personlig assistans sedan reformen infördes 1994 har jag varit väldigt intresserad av den, säger han.

 

Han bor i egen lägenhet, men för att kunna klara det måste han ha personlig assistans dygnet runt. I höstas höll han precis som så många andra på att gå miste om sin assistans på grund av en omprövning.

 

– Jag hade 29 timmar i det grundläggande behovet, men det ville Försäkringskassan sänka till tolv timmar. Det är alltså inte ens nära 20-timmarsgränsen och det trots all hjälp som jag behöver för att kunna bo själv. Men jag hade en enorm tur. Det här beslutet fick jag den 11 november och bara tre dagar senare, den 14 november, beslutade regeringen om att frysa omprövningarna, säger han.

Växande engagemang

Att läget för den personliga assistansen bara blivit sämre och sämre under de senaste åren och mer eller mindre kommit in i en akut fas under hösten, har gjort att Thomas Juneborgs engagemang bara vuxit sig allt starkare. För att nå ut med sina inlägg använder han ofta Facebook och de många olika grupper som finns där.

 

– Det är ett väldigt bra sätt att nå ut eftersom så många människor använder Facebook, säger han.

 

Hans syfte med bloggen är att få igång en debatt.

 

– Egentligen är det bara ett sidoprojekt och är inget som har något med Vimpa att göra, men det är en bra ventilationskanal för mig: Det är en bra väg för att få igång en diskussion och debatt, säger han.

En allt mer enad röst

Som engagerad inom funktionsrättsrörelsen sedan flera år tillbaka menar Thomas Juneborg att rörelsen blivit allt bättre på att debattera den personliga assistansen, bland annat genom att mer försöka stå enade och höras som en enda stark röst istället för många olika.

 

– Jag tycker att rörelsen blivit bättre på det under de senaste fyra, fem åren. Det är alla försämringarna som gjort att det har blivit bättre. Men det kan förbättras ännu mer, säger han.

 

Det största behovet att påverka menar Thomas Juneborg just nu gäller konsekvenserna av alla de domar som kommit från Högsta förvaltningsdomstolen och som fått konsekvensen att 90 procent av alla nyansökningar nu får avslag.

 

– Även om regeringen kommit med ändringar så är det bara kosmetika, det kommer fortfarande vara lika svårt att bli beviljat assistans som innan, säger han.

 

Text: Christopher Kullenberg Rothvall