Assistanspartiet lägger ner

Kerstin Benckert och Anders Hellberg. Foto: Assistanspartiet.

I höstas startade . Kerstin Benckert och Anders Hellberg Assistanspartiet, ett parti bara för assistansfrågan med målet att ta en plats i riksdagen efter årets val. Men nu har duon bestämt sig för att lägga ner partiet.

Tanken med det nya partiet var att ta det ansvar för assistansfrågan som politikerna inte gjorde när krisen för assistansersättningen började bli avgrundsdjup i fjol. Det menar debattören Kerstin Benckert och journalisten Anders Hellberg som tröttnade på politikernas brist på handlingskraft och för att rädda reformen startade de Assistanspartiet, vilket tidningen Leva & jobba med assistans skrev om i november.

 

– Vi ville göra en tydlig markering mot regeringspolitiken och sätta press på övriga partier. Ett parti har lättare att höras och synas i debatten, och valrörelsen 2018 kan bli avgörande för den statliga assistansens framtid, menade de.

Lägger ner

Men redan nu med snart bara ett halvår kvar till valet har duon bestämt sig för att lägga ner sitt parti.

 

– Vi trodde att fler inom rörelsen skulle vilja vara med och starta partiet. Att fler än vi tycker att befintliga partier borde agera mer kraftfullt. Många vill bli medlemmar men alltför få kan eller vill arbeta aktivt med partiprogram, registrering och mediehantering, skriver de i ett inlägg på Facebook.

Förlorade assistansen

De båda är gifta sedan ett par år tillbaka. Anders Hellberg är därmed styvfar till de båda bröderna Robert och Richard som har autism och utvecklingsstörning och som är flitiga debattörer och som synts mycket i media efter att de haft personlig assistans i nästan tio år, men som de förlorade över en natt när Försäkringskassan plötsligt drog in den.

 

– Vi lägger nu ner Assistanspartiet och arbetar vidare på annat sätt för våra två pojkar, som ju redan har förlorat all sin assistans, och för andra i samma situation, skriver de.

Svårt på många sätt

Beslutet att lägga ner partiet tog de i januari. Under vägen har de stött på motstånd mot ett nytt parti även inom handikapprörelsen.

 

– Några inom rörelsen har också tagit ställning emot partiet och vi kan bara beklaga svårigheten med att tillsammans, ur olika vinklar och på olika vägar, arbeta för en gemensam sak, skriver de i sitt inlägg.