LSS kan bli het valfråga

LSS-frågan kan bli . en viktig fråga i valet. Det menar den tidigare socialministern Bengt Westerberg. Efter att några av förslagen från LSS-utredningen läckt ut har flera politiker redan gett sig in i debatten.

När . SVT Nyheter avslöjade detaljerna i ett utkast till förslag från LSS-utredningen nyligen blev det stora rubriker, men också mycket debatt. Det förslag som läckt ut går i korthet ut på att barn under tolv år och äldre över åttio år inte ska ha rätt till personlig assistans. De ska istället få stöd i hemmet.

 

En av alla politiker som reagerat starkt på förslaget är kristdemokraten David Lega. Kort efter att nyheten kom spelade han in ett videoklipp som han la ut på Facebook och som nu setts en kvarts miljon gånger och som blivit delat av tusentals människor. I klippet beskriver han konsekvenserna av förslaget.

 

– Eftersom jag har personlig assistans berör det mig väldigt mycket och jag ser effekten av förslagen. Om vi tar bort assistansen för barn under tolv år kommer det drabba många barn som inte längre kan åka på fritidsaktiviteter eller få ett lite mer självständigt liv från sina föräldrar, säger han i klippet och fortsätter:

 

– När det gäller de äldre är det också katastrofalt, om vi tar bort assistansen för 80-åringar innebär det att vi nästan måste tvångsinternera dem på äldreboenden trots att de inte vill, säger han.

Bjöd in minister

I slutet av videon bjöd David Lega även in Åsa Regnér (S) som är ansvarig minister för LSS-frågan till att diskutera LSS i Göteborg.

 

– Åsa Regnér, du är välkommen ner till Göteborg för att prata och diskutera, jag tror jag kan ge dig lite unika perspektiv som du inte kan läsa i den kommande utredningen. Den skrämmer inte bara mig, den skrämmer väldigt många, säger han.

Engagerar även Fi

David Lega är inte ensam om att ha kommit med debattinlägg efter att utredningens förslag läckt ut. Senare gav sig även Feministiskt initiativ in i diskussionen genom en debattartikel på Aftonbladet debatt där partiledaren Gudrun Schyman och Mia Modig, partiets talesperson inom funkionsrättspolitik, sågar utredningens förslag.

 

– Vi inom Feministiskt initiativ vänder oss emot att man kraftigt inskränker de mänskliga rättigheterna, och återigen skapar en kvinnofälla när man föreslår att barn under tolv år och äldre över åttio år inte ska omfattas av LSS, skriver de.

Centern och vänstern protesterar

Även centerpartisten Anders W Jonsson, som är gruppledare för partiet i riksdagen och centerns sjukvårdspolitiska talesperson, har spelat in en video där han starkt kritiserar förslaget.

 

– Det här är inte moraliskt, jag skäms över att bo i ett land där vi har råd att subventionera elcyklar och fackföreningsavgifter, men inte att stödja människor som allra mest behöver samhällets stöd, människor med svåra, komplicerade funktionsnedsättningar, säger han.

 

Också Vänsterpartiets riksdagsledamot Maj Karlsson är upprörd:

 

– Det är ett fruktansvärt förslag som delar upp barn, och barns rättigheter. Personlig assistans handlar om att vi ska kunna leva våra liv, de punktinsatser som föreslås är något helt annat, säger hon till SVT Nyheter.

Inga kommentarer

Trots att ett flertal medier försökt få en kommentar om utredarnas förslag från Åsa Regnér så har hon avböjt. Dock kommenterade statsminister Stefan Löfven utredningens förslag som ett svar på en publikfråga vid ett tal i Centrumhuset i Robertsfors i Västerbotten på tisdagskvällen.

 

– Det finns inga planer på att helt plötsligt ta bort den rättigheten för barn under tolv eller äldre över 80. Det finns inga sådana regeringsförslag. En socialdemokratiskt ledd regering kommer aldrig att besluta om att vi ska försämra möjligheterna. Vi har inte förändrat lagen överhuvudtaget, vi ska se till att människor som behöver det ska kunna leva ett fritt och oberoende liv, det är en rättighetslagstiftning, sade han.

Kan bli het valfråga

Även om LSS-utredningen först ska presentera sina färdiga förslag efter valet, senast den 1 oktober 2018, så tror många nu att LSS-frågan kan bli en valfråga i valrörelsen. Det tror bland annat den tidigare socialministern Bengt Westerberg som var med om att sjösätta LSS-reformen.

 

– Det kan absolut bli en valfråga, det finns tydliga spänningar i den här frågan där det traditionellt inte funnits så mycket spänningar. Men nu är det stora och betydande skilda uppfattningar, säger han.

 

Dock menar han att det inte är politikerna som sätter dagordningen allena i en valrörelse, mycket hänger på väljarna och på media.

 

– Det beror väldigt mycket på journalisterna, det är de som bestämmer vilka frågor som ska tas upp i debatterna. Problemet är bara att det är väldigt få journalister som är inlästa på LSS och det känner jag en viss oro för,  säger han.

 

Bengt Westerberg tror dock att den debatt som just nu förs kring de läckta förslagen kan påverka utredaren och hur det slutliga förslaget sedan ser ut och inte minst hur regeringen väljer att agera.

 

– Jag tror att Socialdemokraterna känner sig väldigt pressade nu, säger han.

 

Text: Christopher Kullenberg Rothvall