Hon tar över efter Lars Ohly

Elisabeth Wallenius Foto: Jonas Forsberg.

Nu är det klart . vem det blir som efterträder Lars Ohly som ordförande för Funktionsrätt Sverige. Under torsdagen utsågs Elisabeth Wallenius som ny ordförande. 
– Jag ser uppdraget som en spännande och viktig utmaning, säger hon.

Elisabeth Wallenius kommer från uppdraget som ordförande i Riksförbundet Sällsynta diagnoser, en organisation hon var med och startade under 1998. Nu tar hon över ordförandeklubban i Funktionsrätt Sverige efter att hon blivit invald under organisationens kongress.

 

– Jag hoppas bidra till att förbättra villkoren för personer med funktionsnedsättning och framförallt synliggöra det som är okänt och inte så framträdande, säger hon i ett pressuttalande.

 

Att hon kommer från arbetet som ordförande i Riksförbundet Sällsynta diagnoser ser hon som en nyttig erfarenhet inför hennes nya roll som givit henne bred kunskap om olika funktionsnedsättningar och tillstånd.

 

– Arbetet har också gett mig erfarenhet av att hålla ihop och utveckla ett förbund där medlemmarna har helt olika förutsättningar och livsvillkor. Det vill jag ta med mig i arbetet med Funktionsrätt Sverige. Samverkan och solidaritet är viktiga ledord för mig, säger hon och fortsätter:

 

– Personligen har jag mest erfarenhet av vårdfrågan som kan vara livsavgörande och har stor betydelse för livskvaliteten, men jag ser fram emot att arbeta med det bredare funktionsrättsperspektivet.

 

Elisabeth Wallenius har egen erfarenhet som anhörig till en dotter med ett komplicerat och mycket sällsynt missbildningssyndrom.

 

– Det är min dotter som är bakgrunden till mitt engagemang i funktionshinderspolitiken. Jag är arbetsterapeut i botten och upplevde att kunskapen och erfarenhet från mitt yrke och att vara förälder har varit och är en värdefull kombination, säger hon.

 

Under Funktionsrätt Sverige kongressen valdes också fyra nya ledamöter in till organisationens styrelse som nu består av åtta ledamöter samt ordförande. De nya ledamöterna är Lotta Håkansson som tidigare varit ordförande för Reumatikerförbundet, Marina Carlsson som varit ordförande för Personskadeförbundet, RTP, Lillemor Holgersson som varit vice ordföranden i FUB, samt Erik Donell Åkerblom som varit ledamot i Riksförbundet Attentions styrelse.