Här är tillgängligaste arenan

Norrbottensteatern i Luleå . Det är den arena i Sverige som varit bäst ur ett tillgänglighetsperspektiv under förra året. Nu har de fått pris för sitt arbete.

Det är föreningen Syntolkning Nu Sverige tillsammans med Riksorganisationen Unga med Synnedsättning som utsett Norrbottensteatern i Luleå till vinnare av utmärkelsen. Nyligen fick Norrbottensteaterns chef Alexander Öberg ta emot utmärkelsen.

 

– Jag känner mig jättestolt. Det visar att vi är bra och att vi jobbat och slitit med detta för att alla ska kunna komma och uppleva teatern, säger han till Sveriges Radios reporter från lokalkanalen P4 Norrbotten.

 

Teatern har satsat stort på att öka tillgängligheten under året, bland annat i entrén.

 

–  Vi har byggt om vår foajé så att rullstolsburna ska kunna köpa biljetter och även gjort så att man kan komma in med rullstol på alla föreställningar. Dessutom bjuder vi på ledsagning. Vi jobbar hela tiden på att det ska vara tillgängligt här för alla, alla ska kunna uppleva teatern, säger Alexander Öberg till radiokanalen.

 

Peter Liljecrona ordförande i Syntolkning Nu och en av iniativtagarna till organisationen var med om att dela ut priset till Norrbottensteatern.

 

– De får en kristall där vi graverat in en text där det står Sveriges tillgängligaste arena och det står även i punktskrift, säger han.

 

I år är andra året i rad som utmärkelsen Sveriges tillgängligaste arena delats ut. Vinnare under 2016 blev Malmöoperan. Totalt sex olika teatrar hade blivit nominerade till 2017 års pris, men där Syntolkning Nu Sverige såg förbättringspotenitial hos dem alla i varierande grad. Nu hoppas de på generella förbättringar av tillgängligheten på landets arenor till kommande pris.

 

– Vi hoppas att det nu under 2018 förändras och att alla institutioner, arenor och arrangörer blir fler och bättre på tillgängligheten. Skyll inte på andra utan visa vägen och att det går, skriver de i ett pressmeddelande.