Uppmanar politiker att göra LSS-praktik

Robin Berkhuizen. Foto:Funktionshinderbanan

Kommunpolitiker, gå ut . och gör en veckas praktik på ett LSS-boende! Den uppmaningen kommer nu Funktionshinderbanan med för att politikerna ska få uppleva den verklighet de fattar beslut om. Hittills har 15 kommuner nappat.

Under förra året cyklade Funktionshinderbanans initiativtagare Robin Berkhuizen 80 mil från Landskrona till Gävle för att propagera för fler och bättre LSS-boenden. Nu i år fortsätter han att driva sitt initiativ med en ny cykelturné från Gävle till Göteborg i höst. På vägen har han tagit initiativ till en ny uppmaning till kommunpolitiker – att göra en veckas praktik på ett LSS-boende.

 

– Vi tyckte det var enkelt och lärorikt. Alla borde göra så. Vi tror att praktiken ger djupare förståelse, bättre prioriteringar och effektivisera arbetet, säger Robin Berkhuizen i ett pressmeddelande.

 

Idén kommer från andra kommuner som skickat sina politiker på praktik för att skapa bättre förståelse för den verklighet de beslutar om. Botkyrka kommun, som blev LSS kommun 2016 är ett exempel på detta enligt Funktionshinderbanan.

 

Under förra årets cykelturné märkte bland annat Robin Berkhuizen att det finns en ojämn kunskapsnivå bland de lokala kommunpolitikerna om hur man skapar bra LSS-boenden, men även en generell okunskap om personer med särskilda behov.

 

Hittills har ett 30-tal politiker från 15 kommuner nappat på årets utmaning. Bland annat har Ella Kardemark (KD), ordförande i Socialnämnden i Halmstad, nappat på idén och kommer att göra praktik på ett av kommunens LSS-gruppboenden under juni månad.

 

– Jag har valt att anta utmaningen och jag vill uppmuntra förtroendevalda i andra kommuner att göra detsamma. Jag hoppas på att fånga upp goda idéer under praktiken för att politiken sen ska kunna bidra med kloka utvecklingsbeslut, säger hon i ett pressuttalande.

 

Det är med start den 10 september som Robin Berkhuizen ska cykla 80 mil för andra året i rad för att propagera för fler och bättre LSS-boenden. Utmed vägen stannar han för att intervjua personer som tänker och bestämmer i frågan om fler och bättre LSS-hem för personer med särskilda behov. Intervjuerna blir till tio videoavsnitt som kan ses i sociala medier. I år startar resan i Gävle och går via Uppsala, Stockholm, Västerås, Köping, Örebro, Karlstad, Åmål/Mellerud, Vänersborg, Trollhättan/Uddevalla, Kungälv med målgång i Göteborg 29 september.

 

 

Text: Christopher Kullenberg Rothvall