De berättar om assistans

Magnus Andén, ordförande i Föreningen JAG med sin gode man Cecilia Blanck, var först ut med att läsa upp sina berättelser på Stockholms central. Foto: Jessica Linder Jansson

Under fredagen den . 18 maj drog de båda föreningarna JAG och STIL igång en nystartad rörelse för att uppmärksamma vikten av personlig assistans. Initiativet inleddes med en manifestation på Stockholms central.

Den nystartade rörelsen går under namnet #iam och handlar om rätten att leva sitt liv, att ta plats i samhället och att vara en fullvärdig medborgare för alla som har personlig assistans. Det är organisationerna JAG och STIL som ligger bakom initiativet där syftet är att berätta om hur livet är med den personliga assistans som de har rätt till och hur det blir när de förlorar den.

 

Projektet inleddes men en manifestation på Stockholms central under fredagen den 18 maj. Där läste olika personer upp berättelser från sina liv under en kvart varje timme från klockan 11.15 till 18.15. Manifestationen på centralen hade rubriken #innantågetgår och var den första av flera manifestationer i #iam-rörelsen. Alla berättelserna samlas på hemsidan iamstories.se.

 

En som var med på centralen vars berättelse också ligger på iamstories.se är Linus. Han sa bland annat så här:

 

– Innan tåget går vill jag berätta något för dig, vill du lyssna på mig? Du kanske inte hinner? Alla har så bråttom nu för tiden och jag undrar om ni ser mig? Regeringen skövlar i assistansen och LSS-lagen, de säger till oss: ”Att bo på gruppbostad kommer att kännas som att bo på hotell”. Men vad ska jag ta mig till när jag efter några dagar längtar hem igen? Skulle du vilja bo på hotell för resten av ditt liv?

 

En annan som berättade om sitt liv var Fabin:

 

– Om jag hade fötts för femtio år sedan hade jag kanske varit inlåst och neddrogad på en anstalt. Så gjorde samhället då. Vilken tur att jag föddes sex år före LSS-reformen, då! Istället för att glömmas och gömmas så lever jag mitt i samhället, utifrån mina egna förutsättningar, precis som alla andra.

 

Föreningen JAG är Sveriges intresseorganisation för assistansanvändare med intellektuell funktionsnedsättning och STIL står för Stiftarna av Independent Living i Sverige.

 

Text: Christopher Kullenberg Rothvall