De arrangerar utfrågningar i Almedalen

Eva Ahlin invigningstalar i Almedalen 2018. Foto: Region Gotland/Malin Ericsson

Valår, högsommarvärme . och 50-årsjubileum. Det i kombination med att LSS-frågan ser ut att bli en het valfråga gör att årets Almedalsvecka på Gotland är hetare än någonsin. En lång rad organisationer finns på plats, bland annat för att fråga ut politikerna om LSS.

I år är första gången som stora delar av funktionshinderrörelsen kommer att arrangera gemensamma utfrågningar med många av de ledande företrädarna från de politiska partierna. Grundtanken är att skapa utfrågningar där väljarna ska få veta hur partiernas funktionshinderpolitiska ambitioner ser ut i stort.

 

– Funktionshinderspolitiska frågor får sällan utrymme i valdebatten, men de spänner över alla politikområden och berör de flesta väljare på ett eller annat sätt, säger Mikael Klein, intressepolitisk chef på Funktionsrätt Sverige i ett pressmeddelande.

 

Utfrågningarna arrangeras mellan söndagen den 1 juli och torsdagen den 5 juli och kommer att ledas av Eva Hamilton, mångårig journalist och tidigare VD för Sveriges Television. Politikerna får svara på frågor om vilken funktionshinderpolitik de vill föra om de får regeringsmakten efter valet.

 

– Inget parti vinner ett val på funktionshinderpolitik, men varje parti riskerar att förlora valet om man inte ger tydliga svar på vilka ambitioner man har i eventuell regeringsställning, säger Mikael Klein i pressmeddelandet.

 

Program för partiutfrågningarna:

(se även Almedalens webb)

Söndag 1 juli kl 12.00-13.00: Ulla Andersson, vice ordförande, Vänsterpartiet.

Måndag 2 juli kl 10.00-11-00: Gustav Fridolin, språkrör, Miljöpartiet.

Tisdag 3 juli kl 12.00-13.00: Anders W Jonsson, första vice ordförande, Centerpartiet.

Tisdag 3 juli kl 13.00-14.00: Bengt Eliasson, riksdagsledamot, talesperson i funktionshinderpolitiska frågor, Liberalerna.

Torsdag 5 juli kl 11.50-12.50: Acko Ankarberg, partisekreterare, Kristdemokraterna.

Torsdag 5 juli kl 13.00-14.00: Lena Hallengren, barn-, äldre- och jämställdhetsminister, Socialdemokraterna.