L slår nytt larm om assistansen

Regeringens försök att . stoppa utvecklingen med att allt fler svenskar förlorar sin personliga assistans har varit verkningslös. Det menar nu Liberalerna som slår nytt larm om den personliga assistansen genom ny statistik som visar att 10 procent förlorat sin statliga assistans på tre år.

Med bara månader till valet börjar frågan om den personliga assistansen att bli en allt hetare valfråga. Senaste parti att ta sig an frågan i syfte att övertyga väljarna är Liberalerna som nyligen presenterade färsk statistik på hur många som förlorat sin personliga assistans.

 

Partiet lät riksdagens utredningstjänst ta fram siffror från Försäkringskassan som visar att från 2015 fram till i juni 2018 har knappt 10 procent av landets assistansanvändare förlorat sin statliga assistans. Nu använder partiet statistiken som ett slagträ mot regeringens funktionshinderpolitik.

 

”Över hela landet förlorar medborgare den personliga assistans som gör det möjligt att leva ett värdigt liv i frihet. Regeringens åtgärder för att stoppa detta har ingen effekt”, skriver Bengt Eliasson, talesperson i funktionshinderpolitiska frågor för Liberalerna i tidningen Dagens Samhälle.

 

Liberalerna har dessutom brutit ner siffrorna på kommunnivå, vilket gjort att de hittat kommuner där upp till 25 och 30 procent av assistansanvändarna mist sin statliga assistans. Det handlar bland annat om Vaggeryd där 33 procent förlorat assistansen, om Bjuv som ligger på 31 procent och Svedala på 29 procent.

 

”Den socialdemokratiskt ledda regeringen har hela tiden hävdat att assistanskrisen beror på att domstolarna tolkar lagen fel och att regeringen inte har någon skuld. Detta är en chimär. Sanningen är att regeringen låtit detta ske medan man stillatigande tittat på. Alla regeringar har en plikt att gällande lagstiftning fungerar som lagstiftaren tänkt”, skriver partiet.

 

De menar vidare att de åtgärder som regeringen gjorde vid årsskiftet för att vända trenden inte har hjälpt för att stoppa utvecklingen.

 

”De siffror vi nu presenterar visar på ett brutalt sätt att regeringens åtgärdspaket inte hjälpt de utsatta barnen, de sönderstressade familjerna eller alla andra som lever med djup ångest för att de inte ska få behålla sin assistans. Faktum är att fler också fortsätter att förlora sin assistans. Inte sedan januari 2008 har antalet personer med statlig assistans varit så lågt som i dag.”, skriver Liberalerna.

 

För att vända krisen menar Liberalserna att de satsar pengar för att rädda den personliga assistansen.

 

”Till skillnad från regeringen har vi liberaler avsatt pengar i vår budget för att säkra att människor ska få leva i frihet. Ytterligare fyra år med en S-ledd regering kommer i stället leda till att den personliga assistansen får såpass omfattande skador att de blir svåra att reparera”, skriver de.

 

Text: Christopher Kullenberg Rothvall

 

FAKTA: 

Så här många förlorat sin personliga assistans från 2015 till juni i år per län:

Stockholm 8,8

Uppsala 8,6

Södermanland 7,5

Östergötland 11

Jönköping 22,9

Kronoberg 17,3

Kalmar 11,4

Gotland 8,2

Blekinge 11,2

Skåne 9,7

Halland 10,2

Västra Götaland 8,4

Värmland 4,0

Örebro 7,6

Västmanland 7,1

Dalarna 2,8

Gävleborg 12

Västernorrland 11,8

Jämtland 20

Västerbotten 14,3

Norrbotten 11,9