Tema funkis i Musikhjälpen

Musikhjälpen 2017 Publik 
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Den 10 december . drar årets upplaga av insamlingen Musikhjälpen igång, i år från Lund. Temat för insamlingsveckan i år är  ”Alla har rätt att funka olika” för att synliggöra att en miljard människor i världen lever med funktionsnedsättning, majoriteten i länder där många ofta fastnar i fattigdom.

Människor med funktionsnedsättning är en av de mest diskriminerade grupperna i världen . Många barn och unga lever isolerat och är helt beroende av familjemedlemmar. De får ofta sämre vård och löper större risk att utsättas för våld och övergrepp. Utbildning är avgörande för att komma ur fattigdom och utsatthet, men enligt uppskattningar går 9 av 10 barn med funktionsnedsättning inte i skolan.

 

– Situationen är helt oacceptabel, säger Radiohjälpens generalsekreterare Kristina Henschen. Det är vår skyldighet att bidra till en förändring. Människor måste få synas, höras och respekteras – för alla har rätt att funka olika!

 

Pengarna som Musikhjälpen samlar in går till Radiohjälpen och ska användas för att ge barn och vuxna med funktionsnedsättning tillgång till skola, vård, stöd och hjälp.

 

Insamlingsarrangemanget Musikhjälpen sändes för första gången för tio år sedan. Konceptet är att tre programledare bor inne i glasbur och sänder radio och tv dygnet runt i sammanlagt 144 timmar. Under tiden får de besök av artister och personer som engagerar sig i kampen. Insamlingen bygger bland annat på publikens låtönskningar som också utgör all musik som spelas i programmet.

 

Förra året samlade Musikhjälpen in över 74 miljoner kronor under temat ”Barn är inte till salu” och insamlingen leddes av Farah Abadi, Kalle Zackari Wahlström och Molly Sandén. Vilka som leder Musikhjälpen 2018 presenteras i november.

 

Musikhjälpen är ett samarbete mellan P3 Sveriges Radio, Sveriges Television och Radiohjälpen. Musikhjälpen direktsänds i sin helhet i P3 och SVT Play.

 

Årets upplaga av Musikhjälpen direktsänds från Stortorget i Lund mellan den 10 till 16 december.