Anmälningar mot gruppboenden strömmar in

På drygt två . år har cirka 1 800 anmälningar kommit in till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, om missförhållanden på grupp- och korttidsboenden runt om i landet. Det rapporterar SVT:s Uppdrag granskning.

En person som fått munnen tejpad för att ha pratat för mycket, en annan som fått fingret i kryddstark sås efter att ha sugit på tummen. Och så 17-årige Måns som drunknade efter att ha lämnats ensam i badkaret. Det är bara några av alla fall som SVT:s Uppdrag granskning tittat närmare på under sin granskning av grupp- och korttidsboenden för personer med funktionsnedsättning, ett program som sändes under onsdagen den 31 oktober.

 

Och fallen är inte isolerade händelser. Totalt mellan 2016 och mars 2018 har det gjorts 1 800 anmälningar till Ivo. Av dem är det 500 som sticker ut som särskilt allvarliga enligt Uppdrag granskning. 21 fall rör anmälningar om dödsfall och 30 avser sexuella kränkningar eller övergrepp.

 

Det är också vanligt med anmälningar om felaktigt bemötande eller kränkande behandling, och boende som lämnas utan uppsikt trots att de behöver ständig tillsyn.