Assistansen hjälper Anna Holmlund

Bild från dokumentärserien "En annan Anna"

För två år . sedan förändrades skicrosstjärnan Anna Holmlunds liv när hon kraschade under en träning i Italien. Nu har hon personliga assistenter som hjälper henne med målet att kunna börja gå igen. I dokumentären En annan Anna berättar assistenterna om hennes framsteg.

En helt vanlig träning, men ett litet felskär som fick enorma konsekvenser . I december 2016 var Anna Holmlund, Sveriges största skicrossstjärna med både OS-brons och VM-brons i bagaget, nere i italienska Innichen tillsammans med landslaget för att ladda inför ännu en viktig tävling i jakten på segern i världscupen. Men på bara en bråkdel av en sekund förändrades hennes liv på grund av det där felskäret. I det ögonblicket började en annan resa som nu, snart två år efter olyckan visar framsteg dagligen. Om målet tidigare var att vinna världscupen i skicross så är målet nu att kunna gå. Och i dokumentärserien En annan Anna som är producerad av bolaget Assistans för dig får vi följa hennes framsteg.

Assistansen är nyckeln

En viktig pusselbit i Annas kamp är den personliga assistansen. Två av hennes assistenter är Marika Andersson och Zandra Fjälkeby-Berg. Marika har jobbat med Anna i ett år och Zandra sedan hon fick personlig assistans.

 

– Att få följa den fantastiska resa som Anna har gjort och gör varje dag är både väldigt intressant och roligt. Vi har väldigt roligt tillsammans och det blir många härliga skratt. Självklart finns det också jobbigare stunder som vi alla får lära oss att hantera genom att stötta både Anna, hennes familj och varandra i arbetslaget, säger Zandra.

 

– Det har varit otroligt utvecklande och lärorikt att få jobba med Anna, man ser hur mycket som kan hända. Ofta är man van vid att det går bakåt, men i det här fallet går det framåt, säger Marika.

Har plockat sitt team

Totalt är de ett team på fem ordinarie assistenter runt Anna. Hon har själv fått anställa sina assistenter och målsättningen med assistansen är glasklar.

 

– Mycket handlar om träning när man jobbar med Anna, men ibland får man vara makeup-artist också inför alla galor hon blivit inbjuden till. Men det har varit helt fantastiskt att få följa hennes resa från första stund som i mitt fall, säger Zandra.

 

I dokumentärens nionde avsnitt får man följa hur en målmedveten och envis Anna i somras bestämde sig för att försöka gå upp för trapporna alla de nio våningarna till sin lägenhet där hon bor i Sundsvall. Envisheten övervann hennes kropp och med hjälp av hennes assistenter kom hon upp. Sedan dess har det mer eller mindre blivit en daglig övning att ta sig upp för trapporna. Det är bara ett framsteg i hennes utveckling.

 

– Anna själv tycker att det går lite för långsamt, men vi runt henne ser en väldigt stor skillnad. Att hon tävlat på elitnivå gör att hon har vinnarskallen. Hon har bestämt sig för att kunna gå och då kör hon på tills hon klarat det målet. Och häromdagen när jag kom till jobbet på morgonen hade hon gått 13 steg helt själv med en assistent som stöd i bakgrunden, säger Zandra.

 

Lärdomar för livet

Som assistenter menar både Zandra och Marika att den envisheten och målmedvetenheten är egenskaper som de kommer att kunna ta med sig för resten av sina yrkesverksamma liv.

 

– Man ska sätta upp mål och våga tro på dem och ge järnet för att nå dem. Om jag skulle jobba med någon annan i framtiden skulle jag absolut puscha den personen att lyckas också, säger Zandra.

 

– Det häftiga är att se vad som händer när en människa bara bestämmer sig för att lyckas. Det är otroligt att få vara med på en sådan resa, det gör mig väldigt stolt över mitt yrke, säger Marika.

 

Här kan man se alla avsnitt av ”En annan Anna”.

 

Text: Christopher Kullenberg Rothvall