Drakar till Leva och Fungera

I samband med . 2019 års upplaga av hjälpmedelsmässan Leva & Fungera på Svenska Mässan i Göteborg kommer Draknästet att göra ett nedslag för att locka nya entreprenörer.

I det klassiska TV-programmet Draknästet får entreprenörer visa upp sig och sina verksamhetsidéer för en grupp investerare och riskkapitalister som sedan väljer att antingen satsa eller kasta bort. Nu kommer ett liknande koncept till hjälpmedelsmässan Leva & Fungera i Göteborg i mars, det tillsammans med Almi Väst för att öppna upp en möjlighet för entreprenörer att nå ut på marknaden med produkter och tjänster på ett mer okonventionellt sätt.

 

Entreprenörerna får feedback och tips på sin idé och en möjlighet att presentera sitt företag för en större publik. Drakarna som synar idéerna på mässan är Louise Warme som är Investment Manager på Almi Invest, Daniel Forslund som är ordförande på Innovations- och Utvecklingsutskottet i Stockholms läns landsting, Anette Falkenroth som är avdelningschef för vårdens digitalisering på VGR och Mats Göthberg som är VD på bolaget ETAC Sverige.

 

Syftet med tävlingen är att belysa samhällsutmaningar och få fram idéer på lösningar från okonventionella håll.

 

– Vi hoppas få in många spännande och innovativa idéer, säger Christina Aspestedt, kontorschef och moderator på Almi Väst i ett pressmeddelande.

 

Draknästet är öppet för alla bolag som löser ett vardagsproblem med individen i fokus – så som ett hjälpmedel, en app, en teknisk lösning eller liknande. Bolaget ska finnas på marknaden och ha betalande kunder.

 

I det första tävlingssteget anmäler man sitt företag och sin idé till Almi. Därefter görs ett urval bland de bolag som sedan erbjuds att pitcha på mässan den 27 mars. I tävlingens sista moment kommer de fyra bästa förslagen att få presenteras inför Draknästet. Förstapristagaren vinner stöd i processen att omvandla sin idé till färdig produkt.

 

– Vi är glada för samarbetet med Almi och tycker det är ett spännande forum att presentera pitcharna på, då vi samlar bransch och brukare på ett och samma ställe, säger Monika Ölund, affärsansvarig för Leva och Fungera på Svenska Mässan i ett pressmeddelande.

 

Text: Christopher Kullenberg Rothvall