Var fjärde assistent riskerar jobbet

Den i veckan . presenterade LSS-utredningens förslag får inte bara konsekvenser för alla som är i behov av den personliga assistansen, även många arbetstillfällen hotas.

Förutom larmen om stora konsekvenser för personer med funktionsnedsättningar så får förslagen i LSS-utredningen, som Gunilla Malmborg la fram under torsdagen, även effekter för hela branschen.

 

Enligt utredningen uppskattas att mellan 15 000 och 20 000 personliga assistenter tvingas till uppsägning, samt att antalet privata assistansanordnare sannolikt minskar med mellan 20 och 25 procent eftersom utredningen föreslår andra insatser än personlig assistans. Det har fått bland annat branschorganet Vårdföretagarna att reagera starkt.

 

– Skulle förslagen få politiskt gehör påverkar detta cirka 20 000 assistenter och uppemot 300 företag. Det skulle då vara ett av de största ingreppen i den fria företagsamheten och arbetsmarknadspolitiken i modern historia. Sannolikheten för detta känns därför inte så stor att det genomförs, säger Fredrik Borelius, näringspolitisk expert inom personlig assistans på Vårdföretagarna i ett uttalande.

 

Text: Christopher Kullenberg Rothvall