Blandade reaktioner efter regeringsbygget

Talman Andreas Norlén och statsminister Stefan Löfven (S). Foto Anders Löwdin/Sveriges riksdag.

När statsminister Stefan . Löfven lämnade sin regeringsförklaring i veckan togs den emot med både tummar upp och tummar ner från funktionshinderrörelsen. En som är besviken är Rasmus Isaksson, förbundsordförande för DHR.
   – Varför tar inte Stefan Löfven chansen att ta ett större grepp på funktionspolitiken, undrar han.

Det var under måndagen den 21 januari som statsminister Stefan Löfven höll sin regeringsförklaring i riksdagen, det efter en rekordlång regeringsbildning. Till slut landade det i en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna.

 

Under regeringsförklaringen tog Stefan Löfven upp frågan om den personliga assistansen som han menade ska tryggas för alla som behöver den.

 

– Rätten till assistans för egenvård, andning och sondmatning ska återställas. Definitionen av normalt föräldraansvar smalnas av. Rätten till assistans för behov av tillsyn stärks. Frågan om huvudmannaskapet för den personliga assistansen utreds. Den som har rätt till personlig assistans ska få det, sa han under sitt framträdande.

 

När han sedan presenterade regeringens stadsråd stod det klart att den tidigare barn-, äldre- och jämställdhetsministern Lena Hallengren fick ett utökat ansvar och blir Sveriges nya socialminister istället för Annika Strandhäll som utnämndes till socialförsäkringsminister.

Många reaktioner

Efter Löfvens besked kom en lång rad med reaktioner från funktionshinderrörelsen, bland annat från Rasmus Isaksson som är förbundsordförande i DHR. Han var nöjd över att Stefan Löfven tog upp assistansen, men tyckte samtidigt att det han fick höra var för tamt.

 

– Det var bra att statsministern tog upp personlig assistans men annars var det en besvikelse att personer med funktionsnedsättning verkar prioriteras så lågt av den nya regeringen. Varför tar inte Stefan Löfven chansen att ta ett större grepp på funktionspolitiken, säger han i ett uttalande på DHR:s webb.

 

Rasmus Isaksson hade velat ha besked om vad regeringen vill göra för att öka möjligheterna för personer med funktionsnedsättningar att komma ut i arbete.

 

– Det nämndes inte alls i regeringsförklaringen vilket är en stor besvikelse. Personer med funktionsnedsättning är en resurs som idag inte används i på arbetsmarknaden. Arbetslösheten för personer med funktionsnedsättning är mycket högre än för befolkningen i stort. Situationen för personer med funktionsnedsättning måste vara av högsta prioritet för den tillträdande arbetsmarknadsministern, skriver han.

Avvaktande från RBU

Maria Persdotter, ordförande för RBU, var avvaktande i sin inställning till regeringsförklaringen under måndagen. Hon tyckte det var positivt att Löfven tog upp frågan om rätten till personlig assistans, men menar samtidigt att det är bråttom med förändringar.

 

– Sondmatning, andning och statligt huvudmannaskap för personlig assistans är redan utredda. Vi behöver snabb handling, inte fler utredningar. Det pågår en katastrof i många familjer där det finns barn med funktionsnedsättning. Föräldrar som aldrig får sova, som inte räcker till för de andra barnen och sitt förvärvsarbete och som inte får någon hjälp alls, de föräldrarna orkar inte vänta längre, säger Maria Persdotter i ett uttalande på RBU:s sajt.

Tumme upp från Funktionsrätt

På Funktionsrätt Sverige var tonerna en aning mer positiva efter regeringsförklaringen, bland annat eftersom Stefan Löfven tog upp frågan om att inrätta en oberoende MR-institution i Sverige, en fråga som Funktionsrätt Sverige drivit i åratal.

 

– Nu ser vi fram emot att institutionen får tillräckliga resurser för att garantera den granskning som krävs enligt Funktionsrättskonventionen, säger Elisabeth Wallenius, ordförande i Funktionsrätt Sverige i ett uttalande.

 

Dock tycker även Wallenius att Löfven kunde ha tagit upp problematiken på arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättningar.

 

– Vi saknar konkreta förslag när det gäller hur man vill komma tillrätta med svårigheterna för personer med funktionsnedsättning att komma ut på arbetsmarknaden, säger Elisabeth Wallenius.

 

Text: Christopher Kullenberg Rothvall