Forskarlarmet: Gör inte som oss

Den svenska LSS . -utredningens förslag att flytta ansvaret för den personliga assistansen för barn från stat till kommun har fått stark kritik. Nu varnar även brittiska forskare Sverige för att ta den vägen.

Det är i ett reportage för . Studio Ett i Sveriges Radios kanal P1 som bland annat den brittiska handikappforskaren och professorn Tom Shakespeare från London School of Hygiene and Tropical Medicine nu höjer ett varningens finger för att kommunalisera delar av den personliga assistansen och då framförallt när det gäller barn.

 

I England har man gått just den vägen. Där har kommunerna tagit över ansvaret för delar av den personliga assistansen och enligt forskning har det fått konsekvenser i form av drastiskt minskade bidrag. Det i sin tur har gjort att antalet självmord ökat bland brittiska personer med funktionshinder, liksom arbetslösheten och fattigdomen. Så många som sex av tio av föräldrar med funktionsnedsatta barn i England tar antidepressiv medicin, enligt reportaget i Studio Ett.

 

Pengarna som skulle vara öronmärkta för personer med funktionsnedsättning har hela tiden minskat kraftigt sedan finanskrisen 2009 eftersom pengarna istället hamnar i kommunens allmänna budget.

 

– Kommunerna kan inte lägga ned förskolor, det blir för stora protester, men att hela tiden minska på assistansersättningen till tiotusentals familjer, det märker inte allmänheten, säger professor Tom Shakespeare i reportaget i Studio Ett.

 

Därför varnar han nu Sverige för att lägga ut delar av assistansen på kommunerna. Han får också medhåll av familjen Roberts i Sheffield i South Yorkshire där alla tre barnen mellan två och nio år har olika typer av funktionsnedsättningar, från epilepsi och autism till utvecklingsstörning. Sara Roberts blir bestört när Sveriges radios reporter berättar om den svenska utredningens förslag om att kommunerna skulle få ta över assistans för barn under 16 år.

 

– Det är ett stort misstag, tror jag. Vi kallar det postkodlotteriet här i Storbritannien. Har man tur bor man i en kommun där funktionsnedsatta barn får den hjälp de har rätt till enligt lagen, men ofta inte, säger hon till radioreportern.

 

Hör hela reportaget i Studio Ett här.

 

Text: Christopher Kullenberg Rothvall