Mat tillhör en sån stor del av livet. Förr åt vi endast för att vi var tvugna, det var nyckeln till överlevnad. Vi rörde på oss mycket när vi jagade och gjorde andra vardagliga sysslor som kräver mycket fysisk aktivitet och därför krävde vi mera mat. Idag involverar många jobb stillasittande kontorsarbete och vi äter fortfarande mycket mat, vilket resulterar i att varannan svensk är överviktig. 

Antalet kalorier vi förbränner ska motsvara mängden mat vi stoppar i oss för att göra att vi behåller vår nuvarande vikt. Vill vi gå ner i vikt behöver antalet kalorier vi äter vara mindre än det vi förbränner. Vill vi gå upp i vikt behöver antalet kalorier vi förbränner istället vara mindre än de kalorier vi stoppar i oss. Att få en bra balans i detta kan vara svårt om vi inte vet vad det är vi äter, vad är det vi ska äta för att må bra och hur mycket vi behöver röra på oss. 

Vad kräver en bra kosthållning?

Nyckeln till att äta bra är att äta balanserat och varierat. Det är även rekommenderat att du ska inta måltider regelbundet för att hålla en jämn blodsockernivå i kroppen. Om blodsockernivån går mycket upp och ner kan det resultera i humörsvängningar. Har du hört om att någon kan vara “hangry”? När blocksockernivån sjunker, vilket är när du blir hungrig, är det lätt att bli irriterad. Därav uttrycket “hangry”, hungrig och arg. 

En varierad kost ska innehålla kolhydrater, fibrer, protein och fetter. Vi behöver även få i oss vitaminer och antioxidanter för att hålla kroppen i balans. Var hittar du vad?

  • Kolhydrater finns det både långsamma och snabba varianter av. Med det innebär det att snabba kolhydrater ger mycket energi men under en kort period, och långsamma ger mycket energi men håller längre. Snabba kolhydrater hittar du i pasta och potatis, långsamma hittar du i rotfrukter, grönsaker och bönor. 
  • Fibrer hittar du i exempelvis knäckebröd, flingor, linser och grönsaker. Fibrer gör att magen arbetar på bra och fungerar som den ska. Det gör även att du känner dig mättare längre, vilket är bra för sötsuget du kan känna innan det är dags för nästa måltid. 
  • Protein är kroppens byggstenar och de hjälper dig att bygga muskler och att bygga upp celler, enzymer och hormoner. Protein hittar du i kött, fisk, fågel, spannmål och baljväxter.
  • Fetter är det som lagras i vår kropp som en energireserv och är en viktig källa till all vår energi. Det skyddar även våra organ och håller värmen. Fetter finns i exempelvis avokado, oljor, fetare varianter av fisk och ost.

 

Vitaminer och antioxidanter finns i allt vi äter och det är viktigt att vi får i oss alla dagligen. En bra riktlinje kan vara att i varje färg finns det olika vitaminer, så se till att äta en färgglad kost!

 

Stäng meny