Känner du dig trött, hängig och lite ur balans? Då kan det vara så att din kropp lider brist på viktiga näringsämnen och vitaminer. Ibland kan det vara svårt att få i sig allt det du behöver endast via kosten. Då kan det vara bra att komplettera med ett eller flera kosttillskott.

Men hur ska du veta vilken typ av tillskott du ska välja? I den här texten ska vi reda ut det. När du kommit fram till vad du behöver så finns kosttillskott av god kvalitet att köpa på https://www.dcg.se/produkt-kategori/kosttillskott/ till bra priser. Botanisera i det stora sortimentet och gå mot ett piggare och friskare liv.

Vanliga brister

Det finns vitaminer och näringsämnen som är vanliga att lida brist på. En av dessa är den viktiga D-vitamin. Denna vitamin bildas huvudsakligen i huden under den soliga säsongen, men problemet med att bo i Sverige är att vi har en lång och mörk säsong också. Då har vi inte möjlighet att bilda vitaminet i kroppen och kan behöva ta tillskott. Det finns också indikationer på att D-vitamin kan lindra Covid-19 då man upptäckt att svårt sjuka patienter ofta lider av brist på den.
En annan viktigt brist är att ha otillräckligt med järn i kroppen. Detta är framförallt vanligt hos menstruerande personer då de förlorar en del järn med blödningen. Så mycket som var tredje kvinna i tonåren riskerar att få järnbrist. Är du man ska du emellertid vara lite försiktigare med att ta järntillskott.

Fördelar med kosttillskott

Kan du inte då få i dig de näringsämnen du behöver via kosten? Jo, det är möjligt, men det kräver noga planering av måltiderna. Dessutom har det visat sig att våra livsmedel inte längre innehåller samma halter av viktiga näringsämnen som de gjorde förr. Det beror bland annat på snabb uppdrivning av grödor, utarmning av jorden och miljögifter. Att då istället kunna ta ett tillskott är värdefullt och gör att du slipper brister. Här finns en intressant artikel som förklarar hur du tar reda på om du behöver kosttillskott.
Tänk bara på att vissa vitaminer är vattenlösliga och följer med urinen vid överdosering medan vissa lagras i fettvävnaden. De vitaminer som är vattenlösliga är mycket svåra att överdosera medan fettlösliga kan vara skadliga i för hög dos.

Stäng meny