Att röka är väldigt skadligt för din kropp. Genom att sluta röka får du förutom bättre kondition även bättre odds att hålla dig frisk. Det krävs motivation att sluta röka men det finns många tips och hjälp att få.

Att sluta röka kan vara väldigt svårt. För många är det en tuff kamp mot röksuget och abstinens efter nikotin. Men redan efter sista blosset kommer kroppen minut för minut att återhämta sig. Att vara rökfri är ett av det bästa sättet att öka sina förutsättningar att få leva ett långt liv. Kroppen tar nämligen stor skada av rökning. Genom att röka ökar du risken att drabbas av en rad olika sjukdomar som exempelvis cancer, olika lungsjukdomar och hjärt- och kärlsjukdomar. Ännu en stor hälsofördel med att sluta röka är att din kondition kommer att bli mycket bättre bara genom att sluta eftersom lungorna kan börja reparera sig.

E-cigaretter

E-cigaretter innehåller inte tobak men liknar till stor del vanliga cigaretter. De innehåller vätska med kemiska ämnen och ibland nikotin. Du kan välja olika smakämnen till e-cigaretter. När du tar ett bloss kommer det ånga istället för rök som i vanliga cigaretter. Det finns mängder av olika e-cigaretter hos Premiumvape.se att välja bland. De erbjuder bland annat ett startkit för dig som vill testa på e-cigaretter. Eftersom det finns e-cigaretter utan nikotin kan det för en del personer vara en hjälp på traven till att sluta röka genom att fortfarande kunna utföra ritualen kring rökning.

Gör en plan för att sluta röka

När du bestämmer dig för att sluta röka kan du göra en handlingsplan innan så att du har något att luta dig mot när suget blir för stort. Det kan vara bra att på förhand bestämma ett datum när du tänker ta sista blosset. För att motivera dig kan det vara en bra idé att samla information kring varför rökning är skadligt och läs den när det känns extra jobbigt för att motivera dig att stå emot. Motivationen att sluta röka är det som kommer att ta dig ur rökningens klor. Det finns mängder med metoder som kan vara till hjälp för dig som en kurs i att sluta röka eller akupunktur. Det finns även hjälp och stöd att få genom applikationen Rökfri som är framtagen av vårdguiden samt sluta röka-linjen.

Stäng meny