God hälsa är bland det värdefullaste som en människa kan ha och med det menas inte bara de fysiska funktionerna utan även de mentala. Att må bra inuti och utanpå ger ett balanserat och harmoniskt allmäntillstånd, vilket i sin tur leder till massor av fördelar för både kropp och själ.

Medan det naturligtvis är viktigt att äta näringsrik kost och motionera regelbundet så är det också mycket viktigt att hålla leder och muskler så mjuka och elastiska som möjligt. Det främjar rörelseförmågan och smidigheten och kan hjälpa en människa med alltifrån en god balans och kroppshållning till att trilla utan att bryta sig och att motverka smärta. För att uppnå denna mjukhet kan du boka en massage med jämna mellanrum men också göra stretchövningar hemma som kommer att göra stor skillnad.

Stretcha rätt

Att stretcha sina muskler och leder innebär att tänja ut dem genom att sträcka på dem successivt, ungefär som ett gummiband. Inom träning brukar det huvudsakligen talas om tre sorters stretching som har olika svårighetsgrader men också olika riskfaktorer. Enkelt förklarat kan man säga att de är de följande:

  • Statisk stretching – vanligt i yoga och innebär att stretchingen sker i helt stilla positioner
  • Dynamisk stretching – upprepade rörelser där varje tänjning sker i några sekunder
  • Ballistisk stretching – snabba töjningar i gungande eller vickande rörelser

Vidare så kan en person stretcha helt på egen hand eller ha en professionell person som hjälper till, exempelvis en massör eller personlig tränare, för att få bästa möjliga resultat.

Stretcha hemma

När du är hemma så kan du utföra flera typer av stretching och det är viktigt att du lyssnar på din kropp när du gör det. Visst kan det strama och värka lite men det får aldrig göra skarpt ont. En klassisk övning är att sitta på golvet med benen så vitt utsträckta som möjligt, som ett uppochnervänt V. Sträck armarna långsamt mot den ena foten, sedan i mitten, och sedan den andra foten. Tänjer dels midja och höfter, men också undersidan av benen och axlarna. Om du står upp kan du böja dig framåt och med utsträckta armar ta på knäna och sedan långsamt sträcka dig mot fötterna. Når du hela vägen till tårna? En annan bra övning är att sträcka upp armarna i luften och försiktigt luta dem bakåt tills det känns i axlarna och bröstmusklerna.

Stäng meny